czerwca 07, 2013

" Jajka faszerowane "

Print Friendly and PDF

Jajka faszerowane

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 7 czerwca 2013 r.
Jestem amatorem jajek pod każdą postacią, może dlatego, że świat powstał z jaja? :-) 
Może dlatego, że jest symbolem życia, najlepszym źródłem białka w diecie? 
Jajka są bardzo cenione jako posiłek, już starożytni Rzymianie zaczynali każdą ucztę od jajek, a do naszych czasów zachowała się łacińska sentencja: " ab ovo usque ad mala, czyli od jajka, aż do jabłek. Metaforycznie oznacza to " od początku do końca ". 
Jaja są bardzo bogate we wszelkie potrzebne nam minerały i witaminy. 
Dostarczają białka o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich zjadanych przez nas produktów. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i nie jest czasochłonne. 
Ugotowane i przepołowione białka wypełniam farszem przygotowanym z żółtek,wędzonej szynki i szczypiorku. Wszystko doprawiam solą i pieprzem, na koniec połówki dekoruję wyhodowanym w moim warzywniaku szczypiorkiem :-)
Danie jest smaczne i godne polecenia :-)
Jajka faszerowane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 czerwca
Wyśmienite jajka faszerowane!!! 
Niektórych jaja straszą groźnym cholesterolem. Jeszcze kilka lat temu zalecenia żywieniowe ograniczały spożywanie jajek do 2-3 tygodniowo, bo zjedzenie większej ilości ponoć przyczyniało się do podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie. Ostatnio wyczytałam, że Amerykańscy uczeni przeprowadzili badania na około 40 tysiącach mężczyzn w wieku 40-75 lat i 80 tysiącach kobiet w wieku 34-59 lat, nie obciążonych żadnymi ciężkimi schorzeniami typu: cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia. 
Dowiedziono, że osoby względnie zdrowe zjadające jedno jajko dziennie nie są szczególnie zagrożone chorobą naczyń wieńcowych. 
W ten sposób zanegowano dotychczasową opinię, że zjadanie jaj przyczynia się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Jedynie mała ilość cholesterolu zawartego w pokarmie przenika bezpośrednio do krwi. Ilość cholesterolu w pokarmie w niewielkim stopniu wpływa na jego stężenie we krwi, ponieważ większość jest produkowana przez wątrobę i stąd przedostaje się do krwiobiegu. 
Tak więc jajka możemy spożywać bez obaw, ponieważ nie są już uważane za główne źródło cholesterolu:-) Według Światowej Organizacji Zdrowia około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu :-)

Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 5 porcji
Rozmiar porcji: 1 jajko (80 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 219 
Białko na porcję: 8,0 g 
Węglowodany na porcję: 1,0 g 


Składniki: 

  • jajka wiejskie od gospodyni: 5 
  • szynka wędzona: 50 g 
  • majonez: 2 łyżki 
  • szczypiorek: kilka gałązek 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 

Przygotowanie:

  1. Jajka gotuję na twardo - 10 minut. 
  2. Studzę, obieram ze skorupek i kroję wzdłuż na pół. 
  3. Delikatnie wyjmuję żółtka. 
  4. Żółtka mieszam z pokrojoną w kosteczkę szynką i posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Dodaję majonez, ostatnio zasmakował mi majonez Kielecki, jeśli ktoś się odchudza to polecam majonez w wersji Light. 
  6. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. 
  7. Napełniam masą połówki jaj. 
  8. Podaję na półmisku.

Smacznego !!!


 Tagi: jajka, szynka wędzona, majonez, szczypiorek;

1 komentarz:


  1. Już starożytni Rzymianie wiedzieli co jest dobre, każdą ucztę zaczynali od jaj. W życiu towarzyszyła im łacińska sentencja znana do dziś -
    "ab ovo usque ad mala", co oznacza od jajka do jabłek, czyli od początku do końca...:-)

    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger