lutego 19, 2013

" JABŁECZNA ARKADIA "

Print Friendly and PDF
Jabłko - symbol zdrowia, życia, urodzaju, płodności, miłości, dostatku, długowieczności i nieśmiertelności:-) Jako symbol płodności i dostatku darowano jabłka przy obrzędach weselnych.

Owoce te zajmują wyjątkowe miejsce w historii, czego dowody znajdziemy w Biblii, mitologii greckiej, rzymskiej oraz bajkach i przypowieściach ludowych.
W tradycji chrześcijańskiej jabłko było symbolem pokusy i pożądania.
To właśnie jabłko zostało zerwane przez Ewę z drzewa poznania dobra i zła i tu jest oznaką grzechu i zdrady.
W mitologii greckiej jedna z 12 prac Heraklesa polegała na zdobyciu złotych jabłek z ogrodu Hesperyd.
Eris używała złotego jabłka Hesperyd jako jabłka niezgody, pisząc na nim " Dla najpiękniejszej " - jako symbol najwyższej nagrody dla bogiń olimpijskich.

Czerwone jabłka w kulturze rzymskiej były symbolem Wenus - bogini miłości i pożądania:-)
W Rzymie mówiło się " ab ovo usque ad mala " - od jaja ( początku życia ) do jabłka ( końca życia ).

W dzisiejszych czasach symbol jabłka również przewija się wkoło, na przykład Big Apple - czyli wielkie jabłko, to potoczny w Stanach Zjednoczonych zwrot oznaczający Nowy Jork.
Apple - to nazwa popularnej firmy komputerowej z Kalifornii, używającej symbolu nadgryzionego jabłuszka. Synonimem komputerów firmy Apple jest też skrót Mac, od jednej z serii komputerów firmowych nazwanych MacIntosch ( odmiana jabłek ).
Trzeba tu dodać, że sprzęt na którym widnieje nadgryzione jabłko jest symbolem celebrytów.

Owoc ten nazywany jest królem owoców - głównie za sprawą swoich właściwości, wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych.
Jest cenionym owocem w kuchni.
Jabłka od wieków pozyskiwane były na terenach Azji mniejszej, skąd w takiej postaci przeniesione zostały na nasz kontynent.
Jabłko może przyjmować kolory od krwistej czerwieni, poprzez różne odcienie zieleni do żółci.
Zawiera ponad 20 cennych składników, posiada wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E.
Bardzo dobrze reguluje przemianę materii, jest stosowane w różnych dietach odchudzających - jest niskokaloryczne oraz zawiera błonnik pęczniejący w żołądku i osłabiający uczucie głodu. Przyznaję, że ta cecha szczególnie do mnie przemawia.
Wzmacnia system immunologiczny, jest lekkostrawne.
Na właściwości prozdrowotne tych owoców wpływają przeciwutleniacze, pektyny, potas, krzem.
Przeciwutleniacze - polifenole, które mają działanie antykancerogenne  przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby oraz chroniące system nerwowy przed stresem

Pektyny - związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulują perystaltykę jelit.
Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie, obniżają stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Potas - wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

No i krzem - dla nas kobiet ważny parametr - pierwiastek " URODY " - wpływa na zdrowy wygląd włosów i paznokci.

Jabłko dzisiaj wykorzystałam jako dodatek do sałatki owocowej.

Składniki :


  • 40 dag kwaskowych jabłek
  • 5 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • cukier puder
  • wanilia
  • 5 dag żurawin

Przygotowanie:



  1. Jabłka płuczę, obieram, przepoławiam, oczyszczam z gniazd nasiennych.
  2. Ścieram na tarce o dużych otworach.
  3. Orzechy i skórkę pomarańczową siekam, mieszam z cukrem, wanilią i jabłkami.
  4. Przyprawiam sokiem z żurawin. 


Uzyskałam niesamowicie lekki, niezwykle wciągający deser, po prostu trzeba spróbować.
Prostota wykonania i niezwykły smak przeobrażają go w coś wyjątkowego.

Ściskam :-)

1 komentarz:

  1. Jabłeczna arkadia to lekki i niezwykle wciągający deser. Prostota wykonania i niesamowity smak przeobrażają go w coś wyjątkowego.
    Po prostu trzeba skosztować.....
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger