stycznia 16, 2013

" TAJEMNICZE KARDY "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!

Ponieważ za oknem mamy wspaniałą zimę, to teraz proponuję coś na rozgrzanie żołądków.
Będzie to zupa z kardów.
Zapraszam !!!


Składniki :

1 kg kardów
0,5 kg słoniny
2 średnie cebule
pietruszka z natką
sól morska
pieprz świeżo zmielony - bo taki jest najlepszy i ładnie pachnie
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia


Przygotowanie :

Kardy oczyścić i pokroić na drobne kawałki.
Przełożyć do naczynia z wodą i gotować przez 10 minut.
Odcedzić.
Cebulę drobno posiekać.
Słoninę i pietruszkę pokroić w kostkę.
W oddzielnym naczyniu rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Wrzucić posiekaną cebulę, pietruszkę i słoninę.
Kiedy cebula zrumieni się, dodać kardy.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Zalać litrem wrzącej wody.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Gotować przez 10 minut.
Przed podaniem ozdobić natką pietruszki.


I już jest ciepło, przyjemnie i sympatycznie z kardami w roli głównej.SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Witajcie !!!
    Jeśli będziecie gotować zupę z kardów, to czekam na opinię.
    Bo ja jestem zachwycona, niepowtarzalnym smakiem, nie żebym się chwaliła.
    Zresztą spróbujcie sami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kard zwany też hiszpańskim karczochem to to samo ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger