Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj na pierwsze danie serwuję cielęcinkę.Będę ją przyrządzać następująco, jeśli lubicie to chude, zdrowe mięsko i jesteście ciekawi mojego pomysłu to zapraszam.
Składniki :
1,5 kg cielęciny4 łyżki miodu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
jajko
goździki
przyprawy do mięsa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
Mięso opłuczę wodą.Natnę w kilku miejscach.
Posypię solą, pieprzem, goździkami, przyprawami do mięsa.
Wino wymieszam z łyżką miodu i poleję nim mięso.
Uwaga !!! Jeśli nie lubisz słodkiego smaku mięsa przygotuj mięso i masę chlebową bez miodu.
Dla zaostrzenia smaku, mięso możesz natrzeć papryką w proszku.
Tak przygotowaną cielęcinę pozostawię w chłodnym miejscu.
Jeżeli jest dość ciepło, najlepiej wstawić mięso do lodówki.
Namoczę chleb, dodam jajko, miód, goździki i wszystko wymieszam.
Natłuszczę blachę do pieczenia.
Ułożę na niej mięso i przykryję je masą chlebową.
Będę piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
I obiad gotowy - mam nadzieje, że będzie to kulinarna poezja !!!
Dobre czerwone wytrawne wino dopełni niebiańskiego smaku cielęciny.
Witajcie !!!
OdpowiedzUsuńPieczeń z cielęciny.
Ten smak to naprawdę raj dla podniebienia.
Serdecznie zapraszam !!!