Witajcie Kochani !!!
Ponieważ za oknem mamy wspaniałą zimę, to teraz proponuję coś na rozgrzanie żołądków.Będzie to zupa z kardów.
Zapraszam !!!
Składniki :
1 kg kardów0,5 kg słoniny
2 średnie cebule
pietruszka z natką
sól morska
pieprz świeżo zmielony - bo taki jest najlepszy i ładnie pachnie
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie :
Kardy oczyścić i pokroić na drobne kawałki.Przełożyć do naczynia z wodą i gotować przez 10 minut.
Odcedzić.
Cebulę drobno posiekać.
Słoninę i pietruszkę pokroić w kostkę.
W oddzielnym naczyniu rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Wrzucić posiekaną cebulę, pietruszkę i słoninę.
Kiedy cebula zrumieni się, dodać kardy.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Zalać litrem wrzącej wody.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Gotować przez 10 minut.
Przed podaniem ozdobić natką pietruszki.
Witajcie !!!
OdpowiedzUsuńJeśli będziecie gotować zupę z kardów, to czekam na opinię.
Bo ja jestem zachwycona, niepowtarzalnym smakiem, nie żebym się chwaliła.
Zresztą spróbujcie sami.
Pozdrawiam
Czy kard zwany też hiszpańskim karczochem to to samo ?
OdpowiedzUsuń