Czekoladowe muffinki bez białej mąki
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 maja 2015 r. Najważniejszą cechą tych muffinek jest brak białej mąki. Zamiast tego składnika bogatego w gluten, jawi się mąka migdałowa i ryżowa, która nadaje delikatną i zdrową jakość. Trzeba tylko zwrócić uwagę na proporcje, ponieważ te mąki chłoną więcej wilgoci. Całość owiana jest nutą kokosową za którą odpowiedzialne są wiórki i niesamowity olej kokosowy - "polecam". Słodycz ekspediuje syrop klonowy i miód. Dodatkowo muffinki urozmaicone są smakiem i aromatem czekolady,
co czyni je zmysłowymi, pysznymi i pięknymi. Te zdrowiuteńkie łakocie dedykuję wujkowi Hubertowi, który niedawno żalił się, że na blogu nie mam żadnych przepisów dla osób nie tolerujących glutenu. Mam nadzieję, że sprostałam zadaniu i życzę smacznego wujkowi i wszystkim pasjonatom dobrego jedzenia, ponadto obiecuję, że pojawią się kolejne propozycje bezglutenowe :-) Czekoladowe muffinki bez białej mąki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja. Czekoladowe muffinki ze smakiem!
Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego. Tym mianem zostały określone białka występujące w pszenicy - gliadyna i gluteina , obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina występująca w owsie. W temacie glutenu ważne jest, aby nie mylić dwóch podstawowych pojęć - to znaczy: nietolerancja glutenu i alergia na gluten. W pierwszym przypadku pojawiają się głównie dolegliwości przewodu pokarmowego, druga przypadłość zwana celiakią, czy zamiennie chorobą trzewną, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie ale również w produktach z nich otrzymywanych: kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 45 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 muffinka
Składniki:
- banan: 200 g (ze skórką)
- jogurt naturalny: 150 g
- syrop klonowy lub miód (lub pół na pół): 4 łyżki
- jajko: 1
- roztopiony olej kokosowy (lub inny roślinny lub masło): 3 łyżki
- mąka migdałowa: 3/4 szklanki
- mąka ryżowa (lub mąka kokosowa): 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
- kakao: 2 łyżki
- wiórki kokosowe: 4 łyżki
- ciemna czekolada: 50 g
- nasiona chia lub siemienia lnianego: 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 175oC
- standardową formę na muffiny wypełniam papilotkami
- w jednej misce dokładnie rozgniatam widelcem banana z jogurtem naturalnym (można zmiksować blenderem ręcznym)
- następnie dodaję miód lub syrop klonowy (ewentualnie pół na pół), jajko, roztopiony olej oraz nasiona chia lub siemię lniane (nie używałam), wszystko mieszam widelcem
- w drugiej misce mieszam mielone migdały, mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i sodą,dodaję kakao, wiórki kokosowe i połowę posiekanej czekolady
- do suchych składników dodaję mokre i powoli mieszam widelcem (można łyżką) tylko do połączenia składników, nie dłużej
- nakładam ciasto do papilotek, posypuję resztą posiekanej czekolady i piekę przez 25 minut
- wyjmuję z piekarnika
- studzę :-)
Smacznego !!!
pomysł zaczerpnęłam stąd - nieznacznie zmodyfikowałam :-)tagi: banan, jogurt naturalny, syrop klonowy, miód, olej kokosowy, mąka migdałowa, mąka ryżowa, kakao, wiórki kokosowe, ciemna czekolada;
Super Halinko. Ja ostatnio zainteresowałam się glutenem i daniami bez jego użycia. Te muffinki pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńHalinko pyszne babeczki. Mam wszystkie składniki za wyjątkiem mąki ryżowej. Ale zachęciłaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńno to życzę smacznego :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie smaczne powroty... cieszę się,że jesteś i dzielisz sie kapitalnym przepisem. Wszystkie składniki akurat mam, mąkę ryżową trzymam w lodówce , bo już tydzień jest przeterminowana, ale ją wykorzystam jeszcze. :)
OdpowiedzUsuńpolecam, a mąka ryżowa nadaje kapitalnego smaczku - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń