sobota, 4 października 2014

"Buraczki z papryką"

Buraczki z papryką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 października 2014 r. Jesień spowodowała, iż w moim ogródku zatrzęsło się od buraczków, nieśmiało wychylających się spod czerwonawych liści. Grzechem byłoby nie wykorzystać tych pięknych warzyw w odcieniu fuksji, toteż postanowiłam przygotować sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy (trochę zmodyfikowany). W oryginale buraczki są gotowane w wodzie, ja jednak wolę je upiec, gdyż uważam,
że to najlepszy sposób, by zachować w pełni ich smak i kolor. Sałatka jest wspaniałym dodatkiem do obiadu zarówno na ciepło, jak i na zimno, wszystkim smakuje i znika w magicznym tempie. Kompozycja smakowa w której delikatny, a nawet mdły burak jest przełamany papryką i cebulą zyskuje zdecydowany smak, atutem jest również konsystencja, dzięki ścieraniu warzyw na tarce o grubych oczkach. Taka domowa sałatka sięga do źródeł dobrej tradycyjnej polskiej kuchni - począwszy od wysokiej jakości świeżych składników, po bardzo prostą recepturę. Jeśli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach, to bardzo Was zachęcam do przygotowania i życzę smacznego :-) 
Buraczki z papryką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 października. Delikatne buraczki z papryką! Sałatka jest słodkawa, soczysta, owiana delikatną nutą octową z dodatkiem papryki i cebuli wyciągnięta zimą ze słoika, od razu napełnia dom letnio-jesienną euforią:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 2 godz. i 10 min 
Liczba porcji: 5 słoików (O,75 l) 




Składniki: 

  • buraczki: 3 kg 
  • cebula: 2 (duże) 
  • papryka (może być różna - czerwona, zielona, żółta): 1/2 kg 
Zalewa: 
  • ocet (użyłam 10 %): 1 szklanka 
  • olej: 1 szklanka 
  • cukier: 1 szklanka 
  • woda: 1 szklanka 
  • sól morska: 2 łyżki 

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzewam do 200oC 
  • buraczki równej wielkości (mniej więcej) myję,osuszam papierowym ręcznikiem, każdego zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce do pieczenia i wkładam do piekarnika 
  • piekę około 1 godziny i 20 minut - do czasu, aż będą miękkie 
  • pozostawiam do wystudzenia 
  • cebulę kroję w krążki 
  • paprykę kroję w paski 
  • składniki zalewy z cebulą i papryką gotuję 7 minut 
  • pieczone buraczki ścieram na tarce o dużych oczkach 
  • dodaję do zalewy i gotuję 3 minuty 
  • gorącą sałatkę wkładam do słoików, mocno zakręcam (w rękawicy) i pasteryzuję w piekarniku - (wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku)



              Smacznego !!! 


Tagi: buraczki, cebula, papryka, sól morska;

20 komentarzy :

  1. Ja już moje buraczki zrobiłam. Nie piekę, ale właśnie gotuję. MOże następny razem skorzystam z Twojego przepisu :) Bardzo lubimy buraczki jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena Szkodzińska4 października 2014 13:02

    Pyszne buraczki, bardzo lubię takie. Do obiadku rewelacja :-) pozdrawiam Halinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki takie robi moja babcia, pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elżbieta Dziurkowska5 października 2014 00:00

    Lubię, a nawet kocham buraczki, niestety tylko ja do nich pałam tym uczuciem, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię i potwierdzam, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. a szkoda, bo oprócz tego, że są pyszne, są prawdziwą skarbnicą kulinarną i odżywczą, chociaż muszę przyznać, że kiedyś też niespecjalnie przepadałam za tymi warzywkami, na szczęście to się odmieniło - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. też tak uważam, pozdrowienia dla babci :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. i tu Marzenko jesteśmy bardzo zgodne, też Cię pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. też kiedyś gotowałam, ale naprawdę wydaje mi się, że pieczone bardziej oddają smak - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Buraczki uwielbiam (nawet ręce po ich obieraniu:), Sałatka bardzo smacznie się zapowiada zwłaszcza z papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię buraki, to co raz bardziej doceniane warzywo , z czego się bardzo cieszę, chętnie robie różności z buraczków, a jesień sprzyja , bo tej chwili są najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. tak jest bardzo pyszna i wszystkim smakuje - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawa jestem, jakie cudeńka buraczane powstają w Twojej kuchni - Bożenko - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Halinko, mam nadzieję,że u Ciebie wszystko w porządku, szykuj się do zimowego snu.

    OdpowiedzUsuń
  15. buraczki to warzywo mego dzieciństwa i genialny dodatek do tradycyjnego obiadu w towarzystwie mielonego i ziemniaków, a zamiast ziemniaków lubię dodać odrobinę dressingu jogurtowego lub sos ziołowy Develey, rewelacyjnie smakuje z mielonym i nie tylko, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne, uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))