Buraczki z papryką
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 października 2014 r. Jesień spowodowała, iż w moim ogródku zatrzęsło się od buraczków, nieśmiało wychylających się spod czerwonawych liści. Grzechem byłoby nie wykorzystać tych pięknych warzyw w odcieniu fuksji, toteż postanowiłam przygotować sałatkę z dodatkiem papryki i cebuli. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy (trochę zmodyfikowany). W oryginale buraczki są gotowane w wodzie, ja jednak wolę je upiec, gdyż uważam,
że to najlepszy sposób, by zachować w pełni ich smak i kolor. Sałatka jest wspaniałym dodatkiem do obiadu zarówno na ciepło, jak i na zimno, wszystkim smakuje i znika w magicznym tempie. Kompozycja smakowa w której delikatny, a nawet mdły burak jest przełamany papryką i cebulą zyskuje zdecydowany smak, atutem jest również konsystencja, dzięki ścieraniu warzyw na tarce o grubych oczkach. Taka domowa sałatka sięga do źródeł dobrej tradycyjnej polskiej kuchni - począwszy od wysokiej jakości świeżych składników, po bardzo prostą recepturę. Jeśli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach, to bardzo Was zachęcam do przygotowania i życzę smacznego :-)
Buraczki z papryką
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
1 października.
Delikatne buraczki z papryką!
Sałatka jest słodkawa, soczysta, owiana delikatną nutą octową z dodatkiem papryki i cebuli wyciągnięta zimą ze słoika, od razu napełnia dom letnio-jesienną euforią:-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min
Czas gotowania: 10 min
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 5 słoików (O,75 l)
Składniki:
- buraczki: 3 kg
- cebula: 2 (duże)
- papryka (może być różna - czerwona, zielona, żółta): 1/2 kg
- ocet (użyłam 10 %): 1 szklanka
- olej: 1 szklanka
- cukier: 1 szklanka
- woda: 1 szklanka
- sól morska: 2 łyżki
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 200oC
- buraczki równej wielkości (mniej więcej) myję,osuszam papierowym ręcznikiem, każdego zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce do pieczenia i wkładam do piekarnika
- piekę około 1 godziny i 20 minut - do czasu, aż będą miękkie
- pozostawiam do wystudzenia
- cebulę kroję w krążki
- paprykę kroję w paski
- składniki zalewy z cebulą i papryką gotuję 7 minut
- pieczone buraczki ścieram na tarce o dużych oczkach
- dodaję do zalewy i gotuję 3 minuty
- gorącą sałatkę wkładam do słoików, mocno zakręcam (w rękawicy) i pasteryzuję w piekarniku - (wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku)
Smacznego !!!
Tagi: buraczki, cebula, papryka, sól morska;
Ja już moje buraczki zrobiłam. Nie piekę, ale właśnie gotuję. MOże następny razem skorzystam z Twojego przepisu :) Bardzo lubimy buraczki jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPyszne buraczki, bardzo lubię takie. Do obiadku rewelacja :-) pozdrawiam Halinko :-)
OdpowiedzUsuńBuraczki takie robi moja babcia, pyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńLubię, a nawet kocham buraczki, niestety tylko ja do nich pałam tym uczuciem, a szkoda.
OdpowiedzUsuńTeż takie robię i potwierdzam, są pyszne!
OdpowiedzUsuń:-):-):-)
OdpowiedzUsuńa szkoda, bo oprócz tego, że są pyszne, są prawdziwą skarbnicą kulinarną i odżywczą, chociaż muszę przyznać, że kiedyś też niespecjalnie przepadałam za tymi warzywkami, na szczęście to się odmieniło - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam, pozdrowienia dla babci :-)
OdpowiedzUsuńi tu Marzenko jesteśmy bardzo zgodne, też Cię pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś gotowałam, ale naprawdę wydaje mi się, że pieczone bardziej oddają smak - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBuraczki uwielbiam (nawet ręce po ich obieraniu:), Sałatka bardzo smacznie się zapowiada zwłaszcza z papryką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraki, to co raz bardziej doceniane warzywo , z czego się bardzo cieszę, chętnie robie różności z buraczków, a jesień sprzyja , bo tej chwili są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńtak jest bardzo pyszna i wszystkim smakuje - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem, jakie cudeńka buraczane powstają w Twojej kuchni - Bożenko - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńHalinko, mam nadzieję,że u Ciebie wszystko w porządku, szykuj się do zimowego snu.
OdpowiedzUsuńburaczki to warzywo mego dzieciństwa i genialny dodatek do tradycyjnego obiadu w towarzystwie mielonego i ziemniaków, a zamiast ziemniaków lubię dodać odrobinę dressingu jogurtowego lub sos ziołowy Develey, rewelacyjnie smakuje z mielonym i nie tylko, polecam :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń:-):-)
OdpowiedzUsuńświetne, uwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuńja też :-)
OdpowiedzUsuń