kwietnia 19, 2014

"Mazurek kajmakowy II"

Print Friendly and PDF

Mazurek kajmakowy II


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 kwietnia 2014 r. Tak mnie urzekło tworzenie mazurków, że w krótkim czasie zrobiłam trzy, a to jeszcze nie koniec. Tym razem przygotowałam kruchy, piaskowy, genialny spód, który otoczyłam spiralką i zrobiłam na nim kratkę, którą wypełniłam marmoladą żurawinową, masą kajmakową przygotowaną z mleka skondensowanego, ozdobiłam orzechami włoskimi, naprzemiennie
z nerkowcami, a na środku posadziłam kurczaczka wielkanocnego. Mazurek ładnie się prezentuje i będzie zdobił świąteczny stół. Na szczególną jednak uwagę zasługują wrażenia smakowe. Kwaskowata żurawina niweluje słodycz masy kajmakowej, nadając jej nieco orzeźwiający charakter. Bardzo polecam, bo mazurek jest niesłychanie kuszący, wciąga i na jednym kawałku się nie kończy:-) Mazurek kajmakowy II Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 kwietnia. Zaskakujący mazurek kajmakowy II! Na połączenie żurawiny z masą kajmakową wpadłam w ostatnim momencie. Ale warto było łączyć te składniki, bo uzyskałam wspaniałą niespodziankę smakową. Jeszcze nie jest za późno, jeszcze zdążycie go przygotować. Bardzo zachęcam, bo wiem, że będziecie zadowoleni tak jak ja. I jeszcze raz wszystkim moim czytelnikom składam najserdeczniejsze życzenia świąteczne, spędzone w ciepłym rodzinnym gronie, przy suto zastawionych stołach. Moc serdeczności:-)) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 



Składniki: 

Inspiracja - "Kwestia Smaku"
Spód: 
  • mąka pszenna: 170 g 
  • mąka ziemniaczana: 80 g 
  • cukier: 50 g 
  • zimne masło: 150 g 
  • jajko: 1 
Żurawina: 
  • marmolada żurawinowa (może być konfitura, ewentualnie dżem): 12 niepełnych łyżeczek 
Masa kajmakowa: 
  • słodzone mleko skondensowane z puszki: 200 g 
  • płynny miód: 1 łyżka 
  • masło: 2 łyżki 
Do dekoracji: 
  • orzechy włoskie lekko zrumienione na patelni: 12 sztuk 
  • nerkowce:

Spód:

    • do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło 
    • rozcieram palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka (można miksować mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta 
    • następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto, łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę (można miksować mikserem, aż składniki zaczną się łączyć kulę zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę 
    • po leżakowaniu odkładam 1/3 ciasta, resztę wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję na placek o wymiarach zbliżonych do dna formy (nie musi być idealnie równy), użyłam formę o wymiarach 28 cm * 23 cm 
    • zdejmuję górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta 
    • placek przekładam razem z dolnym papierem do posmarowanej masłem formy i przycinam ciasto nożem do wymiarów dna 
    • z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkuję ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką (ciasto musi być dobrze schłodzone, wtedy wałeczki lepiej się formują) 
    • zwijam po dwa wałeczki w spiralkę i układam ją na brzegach formy tworząc ozdobny rant 
    • z pojedynczych wałeczków układam kratkę na całej powierzchni mazurka 
    • wstawiam do nagrzanego do 160oC piekarnika i piekę przez około 40 minut, na lekko złoty kolor, studzę 
    • w międzyczasie przygotowuję masę kajmakową 
    • pociągając za papier do pieczenia wyjmuję spód mazurka na blat 
    • można już kłaść dodatki i dekorować


    Masa kajmakowa: 

    • do rondelka z grubym dnem wlewam mleko skondensowane z puszki, dodaję miód i masło gotuję przez około 8-10 minut na bardzo małym ogniu, (uważać żeby się nie przypaliło) mieszając co chwilę drewnianą łyżką 
    • masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz 
    • masa dodatkowo jeszcze zastygnie po jej ostudzeniu (gdyby masa bardzo zgęstniała podczas gotowania i trochę przywarła przy dnie i na bokach rondelka (ale nie przypaliła się!!!), obdrapać łyżką całą masę i  wymieszać
    • gotować jeszcze dłużej mieszając, aż masa zmieni kolor, jeśli po ugotowaniu masy będą w niej jeszcze grudki, wystarczy przetrzeć ją przez sito) 
    • w poszczególne kratki mazurka, łyżeczką nanoszę marmoladę żurawinową


    • rozsmarowuję ją


    • następnie nakładam łyżeczką masę w wolne przestrzenie
    • dekoruję orzechami włoskimi i nerkowcami 
    • na środku zamieszczam kurczaczka wielkanocnego 
    • po 30-60 minutach mazurek można już kroić

                                                           Smacznego !!! 

     Tagi: słodzone mleko skondensowane z puszki, płynny miód, orzechy włoskie, nerkowce;

    Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV 

1 komentarz:


  1. Jeszcze zdążycie go zrobić, bardzo zachęcam. Smak naprawdę nietuzinkowy!!!
    Moc serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger