stycznia 16, 2014

"Paszteciki Drożdżowe"

Print Friendly and PDF

Paszteciki drożdżowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 stycznia 2014 r. To są mięciutkie i pyszne paszteciki przygotowane z perfekcyjnego ciasta brioche. Jestem bardzo dumna, bo pierwszy raz przymierzyłam się do ciasta drożdżowego. Przyznaję ręka bolała od wyrabiania ale warto było. Smak przekroczył moje oczekiwania. Bardzo byłam ciekawa jak smakują te paszteciki nie tylko z kapustą i grzybami, dlatego jedną część wypełniłam pasztetem domowej roboty, drugą partię kapustą z grzybami, a resztę na prośbę córki nadzieniem złożonym z nutelli i masła
orzechowego. Przyznaję jednak, że paszteciki nadziane kapustą i grzybami były bezkonkurencyjne i najszybciej zniknęły. Dużą zaletą tych pierożków jest możliwość odgrzania na patelni pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu. Dlatego można je przygotować szybciej i zamrozić, a przecież dobrze jest mieć asa w rękawie, na wypadek niezapowiedzianych gości. Są wyśmienitą zakąską odpowiednią na towarzyskie spotkania i imprezy okolicznościowe. Że nie wspomnę już o melanżu z czerwonym barszczykiem, z którym idealnie harmonizują:-) 
Paszteciki Drożdżowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia
Delikatne paszteciki drożdżowe! Te paszteciki rozpływają się w ustach, są puszyste mięciutkie i długo zachowują świeżość:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 2 godz. i 26 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 2 godz. i 51 min 
Liczba porcji: 28 
Rozmiar porcji: 1 pasztecik (ok. 30 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 48 Białko na porcję: 1,6 g Tłuszcz na porcję: 1,4 g Węglowodany na porcję: 7,7 g Błonnik na porcję: 0,5 g 


Składniki: 

(Przepis pochodzi stąd :-) 
  • żółtka (w temperaturze pokojowej): 3 
  • masło (bardzo miękkie): 100 g 
  • świeże drożdże: 35 g 
  • cukier: 1 łyżka 
  • mleko (ciepłe ale nie gorące): 250 ml 
  • mąka pszenna lub tortowa: 350 g 
  • sól morska: 3/4 łyżeczki 
Na wierzch: 
  • żółtko: 1 
  • mleko: 1 łyżka 
  •  do posypania wedle uznania: czarnuszka sezam, kminek, siemię lniane; 

Przygotowanie:

  • żółtka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej 
  • do miseczki lub kubka wkładam pokruszone drożdże, rozcieram je z cukrem dodaję ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana 
  • w międzyczasie przesiewam mąkę do większej miski, dodaję sól i mieszam 
  • wlewam spieniony rozczyn z drożdży, mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera) 
  • dodaję stopniowo żółtka, cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek 
  • wyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ( wyrabiam ręką, można hakiem miksera do ciasta drożdżowego) 
  • następnie stopniowo dodaję miękkie masło, cały czas miksując lub zagniatając ciasto 
  • teraz najgorsze - wyrabiam ręką przez około 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk nawet jeśli wyrabiacie ciasto mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi 
  • ciasto wkładam do miski (sprężysta kula), przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (np.na kaloryfer)do wyrośnięcia na około 1 godzinę po tym czasie wyjmuję ciasto na stolnicę, wygniatam przez minutę, pozbywając się pęcherzy powietrza ( w tym momencie ciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny)jeśli czas mamy ograniczony można od razu piec paszteciki 
  • podsypuję mąkę na stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cm dzielę na 4 części (paski o szerokości około 11 cm) z brzegu paska układam nadzienie i zwijam długi rulonik z ciasta (zwijanie zacząć od dłuższego boku prostokąta, od strony z nadzieniem), na końcu zlepiam ciasto na całej długości łączenia, z resztą pasków powtórzyć to samo 
  • dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia (można posmarować oliwą), przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy (ciasto urośnie) 
  • tępą stroną noża robię ukośne paski na krzyż 
  • następnie kroję nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawiam ciasto na blaszce 
  • smaruję żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypuję wedle uznania (dwie rolady z kapustą posypałam kminkiem) 
  • odstawiam na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce 
  • w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180oC 
  • wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez około 25 minut do czasu, aż się zrumienią 
  • kroję dopiero po ostudzeniu
 w łącznym czasie nie uwzględniłam leżakowania,
  • jeśli ciasto odpoczywało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę i dopiero wtedy formować paszteciki:-)




                                                     Smacznego! 

Tagi: drożdże, kminek;

2 komentarze:

  1. Pyszne delikatne, wypełnione ulubionym farszem - łatwe do zrobienia, a jednocześnie eleganckie.
    Serdecznie polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne paszteciki przyrządzamy- Ma Pani rację są pyszne-podobne,bo trudno określić -jeśli się nie sprawdza -porównuje receptury-warto polecać .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger