września 13, 2013

"Pieguski"

Print Friendly and PDF

Pieguski


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 września 2013 r. Może nie każdy właściciel piegów się ze mną zgodzi ale uważam, że są bardzo urokliwe i stanowią dodatkowy walor urody. Tak jest również w przypadku tych ciasteczek. Ozdobione kolorowymi cukierkami pięknie wyglądają i fantastycznie smakują. Słodkości po upieczeniu są idealnie miękkie i takie najbardziej lubię. Z czasem jednak stwardnieją ale też są dobre. Stanowią pyszny dodatek do kawy, czy herbaty o każdej porze dnia. Zrobiłam podwójną porcję i część wypieków schowałam do
pudełka, na wypadek niezapowiedzianych gości. Niestety ciasteczka mają jakąś dziwną moc, strasznie wciągają, a każde kolejne jest jeszcze lepsze nawet bez kawy, czy herbaty. Pudełko jest pusta, a goście...? Pieguski Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 września. Słodkie pieguski! Pyszne kolorowe i kruche ciasteczka są świetnym sposobem na rozjaśnienie pochmurnego dnia:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 25 min 
Liczba porcji: 36 ciasteczek 
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko 


Składniki: 

  • miękkie masło: 150 g 
  • cukier brązowy: 150 g 
  • mąka tortowa: 200 g 
  • mąka orkiszowa: 100 g 
  • jajko: 1 
  • cukier waniliowy: 2 łyżeczki 
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki 
  • kolorowe cukierki (typu lentylki lub M&M'sy) 100 g


Przygotowanie:

  • najpierw mieszam mąkę wraz z sodą i domowym cukrem waniliowym 
  • mikserem ucieram miękkie masło z cukrem, dodaję jajko, a potem stopniowo mąkę 
  • ciasto zawijam w przezroczystą folię i wkładam na 5 minut do zamrażarki 
  • na blasze kładę arkusz papieru do pieczenia 
  • z ciasta formuję małe kuleczki, układam je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczam i wciskam w nią kilka kolorowych cukierków
  • piekę około 15 minut w temperaturze 180oC 
  • ciasteczka po upieczeniu studzę na kratce z piekarnika 
           przepis pochodzi z książki A. Starmach - "Pyszne 25" - nieznacznie zmodyfikowany




                             Buon Appetito! 

Pyszności:-)


Tagi: mąka orkiszowa, M&M'sy

 Z dziećmi i dla dzieci Ciasteczka

7 komentarzy:


  1. Pyszne delikatne ciasteczka, rozpływające się w ustach...
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi

    1. Bardzo dziękuję za komentarz. Te ciasteczka to ogrom fantazji i radości.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

    2. Bardzo dziękuję za komentarz. Te ciasteczka to ogrom fantazji i radości.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Ciasteczka? ZAWSZE! :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. te ciastka są wyśmienite... chyba nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za odwiedziny.
      Miłego dnia :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger