wtorek, 13 sierpnia 2013

"Ziemniaki nacinane z pieca"

Ziemniaki nacinane z pieca


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 sierpnia 2013 r. O dobroczynnych właściwościach ziemniaków wiemy nie od dziś. Do przyrządzenia tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie ale teraz kiedy młodych kartofli mamy już pod dostatkiem nie można dłużej czekać. Pyry nacinane i pieczone to bardzo efektowny sposób podania fantastycznie smakują i wyglądają. Na zewnątrz otulone chrupiącą skórką, a w środku miękkie. Wykonanie ich nie jest trudne wystarczy drewniana łyżka i dobry nóż, aby uzyskać równe nacięcia. Można je jeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, czy ryby. Zaserwowałam je z kurczakiem i sałatką przygotowaną ze świeżych warzyw pochodzących z mojego warzywniaka. Przepis później. Taki sposób przygotowania ziemniaków dotarł do nas z kuchni szwedzkiej, a ten przepis znalazłam w zbiorze "szybko łatwo, smakowicie":-)
Ziemniaki nacinane z pieca Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 sierpnia
Pyszne ziemniaki z pieca!!! To jedne z najlepszych ziemniaków jakie kiedykolwiek jadłam. Są miękkie z lekko chrupiącą skórką, słodkawe dzięki długiemu pieczeniu i aromatyczne dzięki wysyceniu ich ulubionymi przyprawami i ziołami. Poza tym świetnie prezentują się na talerzu i dobrze smakują również na zimno:-) 
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 15 min
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 4 ziemniaki 

Składniki: 

  • duże ziemniaki: 7 
  • tłuszcz do smarowania blachy: 1/2 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • natka pietruszki: kilka gałązek 
  • słodka papryka: 1/2 łyżeczki 
  • ostra papryka: 1/3 łyżeczki 
  • bazylia: 1/2 łyżeczki 
  • oregano: 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • ziemniaki dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacinam je w plastry głęboko ale nie do końca tak, aby wszystkie plastry trzymały się razem, dobry patent, to tak jak pisałam wcześniej położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić
  • w każdym ziemniaku rozchylam plastry i smaruję oliwą 
  • blaszkę natłuszczam oliwą i układam ziemniaki


  • posypuję solą wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w temperaturze 200oC 
  • po tym czasie wyciągam z pieca ponownie smaruję oliwą i posypuję słodką papryką wymieszaną z ostrą, pokrojoną natką wymieszaną z czosnkiem, ziołami tutaj można prószyć jak lubicie 
  • wkładam do piekarnika i piekę jeszcze około 15 minut


                                           Smacznego !!! 


 Tagi: ziemniaki, oliwa z oliwek, czosnek, natka pietruszki, papryka, bazylia, oregano;

  Warzywa psiankowate 2013

4 komentarze :


  1. Ciekawy sposób przygotowania i pieczenia powoduje, że są rumiane, chrupiące i pięknie prezentują się na talerzu. Nawet zwykłe ziemniaki mogą zachwycić....
    Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pyszne rumiane ziemniaki :) Chyba następnym razem przyrządzę je do obiadu właśnie w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo polecam, naprawdę warto.
    Dziękuję za komentarz i życzę dobrej nocy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaczki Hasselback są wspaniałe, zawsze dobrze wypieczone dzięki nacięciom i można kombinować z przyprawieniem ich na różne sposoby ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))