czerwca 21, 2013

" Tortellini w sosie mięsno-pomidorowym"

Print Friendly and PDF

Tortellini w sosie mięsno-pomidorowym

Autor:Halina Joskowska
Opublikowano: 21 czerwca 2013 r.
Bardzo lubię makarony pod różną postacią, ponieważ są pyszne i mają szereg zalet. Doskonale wiedzą o tym Włosi, którzy zjadają rocznie około 30 kg tego dania, które jest
symbolem ich kuchni. Warto brać z nich przykład. 
Całkiem duży wybór rodzajów makaronów na rynku oraz ich stosunkowo niska cena, to mocne strony tego
produktu. 
Bardzo często słyszy się opinię, że makaron tuczy. 
Otóż nic bardziej mylnego. 
Trzeba tylko posiąść pewna wiedzę. 
Kaloryczność past zależy od sposobu w jaki je przygotowujemy. 
100 g niegotowanego makaronu zawiera 350 kilokalorii, natomiast tyle samo makaronu ugotowanego ma tylko 100 kilokalorii. 
To ponad 3 razy mniej, więc ilość kilokalorii po ugotowaniu nie jest taka straszna. 
Plusem jest fakt, że proces trawienia skrobi zawartej w makaronie trwa dość długo, dzięki temu przez dłuższy czas mamy uczucie sytości i nie sięgamy po przekąski zaraz po obiedzie:-) 
Pasty zawierają również szereg składników mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. 
Należy do nich magnez, który chroni przed negatywnymi następstwami przemęczenia oraz stresu, a także wspomaga prawidłową pracę serca oraz mózgu. 
Z kolei witaminy B1, B6 oraz PP działają dobrze na nasze trawienie oraz ogólne samopoczucie. 
Dzięki temu, że jedzenie tego produktu wpływa na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, dania w jego obecności są często polecane osobom cierpiącym na cukrzycę. 
Dzisiaj przygotowałam potrawę, w której dominuje tortellini. 
Są to małe pierożki zrobione z ciasta makaronowego, których końce są ze sobą fikuśnie połączone. 
Do dania użyłam pierożki z mięsnym nadzieniem, które otuliłam sosem mięsno-pomidorowym. 
Sos jest uproszczoną wersją sosu bolognese i można go przygotować w czasie, gdy równolegle obok gotuje się makaron. 
Potem tylko odpowiednie połączenie składników i całość wędruje do nagrzanego piekarnika. 
W ten sposób praktycznie w ciągu 30 minut jestem w stanie podać gorące, smaczne i treściwe danie, które świetnie odnajdzie się jako szybki obiad:-)
Tortellini w sosie mięsno-pomidorowym 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 czerwca
Smaczne tortellini w sosie mięsno-pomidorowym!!! 
Dzięki połączeniu pierożków tortellini z mięsno-pomidorowym sosem uzyskujemy pyszne, aromatyczne i banalnie proste danie. Dodatkowym atrybutem jest krótki czas przygotowania :-) 

Oceny: 4,6

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 4

Liczba kilokalorii w 100 g makaraonu tortellini: 365 
Białko na 100 g makaronu tortellini: 13 g 
Węglowodany na 100 g makaronu tortellini: 64 g 
Tłuszcz na 100 g makaronu tortellini: 6 g


 Składniki: 

  • pierożki tortellini z mięsem: 1 opakowanie (250 g) 
  • mielona łopatka: 200 g 
  • koncentrat pomidorowy: mały słoiczek 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • sól: 1/2 łyżeczki 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: szczypta 
  • bazylia lub oregano: 1/2 łyżeczki 
  • białe wytrawne wino: 50 ml 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1 łyżka 

Przygotowanie:

  • na rozgrzaną oliwę na patelni przenoszę mięso mielone, dodaję ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz
  • zawartość dokładnie mieszam i smażę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min.
  • mieszam co jakiś czas, aby sos się nie przypalił
  • w międzyczasie szykuję makaron
  • gotuję w osolonej, gotującej się wodzie 12-14 minut, aż pierożki osiągną odpowiednią konsystencję
  • ugotowane przekładam na cedzak i przelewam ciepłą wodą 
  • po około 15 minutach kończę sos, dodaję zioła, białe wytrawne wino
  • po odparowaniu dodaję przygotowane pierożki, całość mieszam i gotuję jeszcze 2-3 minuty
  • wszystko przenoszę do naczynia żaroodpornego i prószę ziołami 
  • wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 5-10 minut
  • wszystkie składniki są gorące, więc dania nie trzeba zbyt długo zapiekać 
  • podaję póki gorące








  Smacznego !!!



 Tagi: tortellini, mięso mielone, czosnek, bazylia, oregano, oliwa z oliwek, białe wytrawne wino;

1 komentarz:


  1. Zapiekane pierożki tortellini otulone mięsno-pomidorowym sosem - to idealne połączenie jest gwarancją na uzyskanie aromatycznego, smacznego i treściwego dania :-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger