lutego 01, 2013

" KARCZOCHY FASZEROWANE "

Print Friendly and PDF

Jak się czujecie ???

Karczochy mają wyjątkowy smak, uważane są za kulinarny smakołyk:-)
Te warzywa mają wiele zalet bardzo dobrze wpływają na naszą wątrobę, a przecież organ ten jest narażony na tyle zagrożeń.
Ich znaczenie bardzo rośnie, gdy faszerujemy się różnego typu pigułkami.
Liście karczocha świetnie radzą sobie z naprawieniem szkód wyrządzonych przez medykamenty.
A dlaczego ????
Bo zawierają flawonoidy, fenelokwasy i gorzkie laktony seskwiterpenowe :)
Kardy ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych oraz innych składników należą do najzdrowszych warzyw :-)
Możemy je spożywać na zimno lub gorąco z dodatkiem różnych sosów.
Można je jeść na surowo - mają smak orzecha włoskiego.  
Karczochy bardzo dobrze komponują się z cytryną, parmezanem i szynką dlatego wykorzystam te składniki przy przyrządzaniu mojego dania. 

Potrzebuję :

4 karczochy

Do nadzienia:

4 łyżki bułki tartej
150 g mielonego parmezanu lub grana padano
150 g mielonej surowej szynki lub ogonówki
sprasowany ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pachnący pieprz
oliwa extra vergine
sok z połówki cytryny

Przyrządzenie:

Obcinam u nasady łodygi karczochów, ścinam czubki liści i usuwam zewnętrzne, stwardniałe liście.
Zgniatam lekko karczochy, przyciskam je wierzchem do stołu, aby się otworzyły.
Jeśli wewnątrz są jasne włoski, wycinam je.
Wrzucam warzywa do wody zakwaszonej sokiem z cytryny - nie będą ciemniały.
Mieszam składniki nadzienia i dodaję oliwę, by masa była wilgotna.
Wyjmuję karczochy z wody i napełniam nadzieniem, wsuwam je między liście i do środka.
Nadziane kardy układam ciasno w żaroodpornym naczyniu, na dno nalewam sporo oliwy i trochę wody.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piekę pod przykryciem około godziny.
Podaję na gorąco.
Moje łasuchy już czekają  mam nadzieję, że będzie smakowało :-)

P.S.

SMAKOWAŁO !!!  


Chciałoby się rzec - " zielona chwilo trwaj :-):-)

9 komentarzy:

  1. Karczochy to unikalny kulinarny smakołyk.
    Mają wyjątkowy smak i bardzo wiele zalet.
    Ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych należą do jednych z najzdrowszych warzyw.

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem że na Pani smaku można polegać -ale karczoch bardziej mi się kojarzy z kwiatami

    OdpowiedzUsuń
  3. Portugalscy uczeni dowiedli, że rozkładający się w warunkach laboratoryjnych kard wykazywał najwyższą skuteczność w przypadku hamowania rozwoju komórek nowotworu złośliwego piersi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie Pani potrawy to jak na przyjęcie królewskie - Uwodzą nie tylko smakiem ale i wyszukane - dla elity ,Znam taka rodzinę która ma ambicje szlacheckie - ale żyją od pierwszego do pierwszego - ledwo wiążą koniec z końcem - w sklepach masę długów - i wszystko ze sklepu nawet natkę pietruszki -A działka ogromna ponad 50 ar.
    Pani ma mądre spojrzenie na świat - dlatego przyrządza Pani wszystkie dania z perfekcją z doskonałością - -I zawsze jest Pani radosna -Szczęśliwego serca życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy karczochy są pomocne dla cukrzyków - ? Zna Pani jakiś przepis - na takie danie?
    Dziękuję -Miłego popołudnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  6. Karczochy są jak najbardziej pomocne dla cukrzyków. Zawierają cynarynę - jest to substancja, która usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto w swoim składzie mają bardzo istotny dla cukrzyków kwas chlorogenowy, który zmniejsza absorpcję (wchłanianie) cukrów w przewodzie pokarmowym, jednocześnie zmusza organizm do korzystania z zapasów węglowodanowych. Ponadto karczochy posiadają niacynę, inaczej prowitamina B3, która bierze udział w procesie przemiany węglowodanów. Zawarta w karczochu inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. W związku z powyższym to warzywo jest jak najbardziej wskazane dla chorych na cukrzycę. Indeks glikemiczny karczocha jest bardzo niski=18.
    Napój z karczocha dostępny w aptece - "VIVASAN".
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dopiero dziś zauważyłem -wiadomość -informację od Pani-Przepraszam i dziękuje -
    Warto czekać i mieć nadzieję -Kto nie ma karczochów -na działce -albo -może mieć problem z ich przyrządzaniem może - łatwiej mu będzie kupić "VIVASAN-"Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli chodzi o problemy z poziomem cukru w organizmie, to bardzo polecana jest morwa biała, której działanie jest korzystniejsze od karczochów.
    Można nabyć w aptece same liście do zaparzenia, herbatki z dodatkiem cynamonu, czy kapsułki.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze raz dziękuję -Serdecznie-czytałem o morwie - tylko o herbatce z liści - nie doczytałem się - Ale lekarz też powinien - coś naturalnego im zaproponować -Chyba że lekarz nie wierzy w zioła - w ich skuteczność -Bo słyszałem coś o Herbapolu ze miało nie być już produkcji ziół- nie wiem tylko czy wszystkich - I czy to prawda- ? Bo prasa czasami powtarza plotki -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger