Witam !!!
Nie wiem jak u Was ale w moim regionie taki produkt jak soczewica w kuchni jest stosowany bardzo rzadko. Niemniej lubię eksperymentować i podróżować po różnych smakach.Mojej rodzinie potrawa bardzo smakowała - a uwierzcie mi, że ich weryfikacja jest bardzo cenna.
Składniki :
0,5 kg soczewicy3 marchewki
2 ząbki czosnku
2 selery
1 cebula
listek laurowy
szałwia
rozmaryn
masło - koniecznie - Lurpak
sól morska
pachnący pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
Soczewicę zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na conajmniej 3 godziny.Selery, cebulę, czosnek i marchew oczyść i drobno pokrój.
Wrzuć do garnka.
Soczewicę odcedź i przełóż do garnka z warzywami.
Dodaj liść laurowy i zimną wodę ( woda powinna przykryć soczewicę ).
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45 minut.
Dodaj szałwię i rozmaryn i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Soczewica powinna być bardzo miękka.
Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz.
I GOTOWE - MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDZIE SMAKOWAŁO.
Witajcie !!!
OdpowiedzUsuńZapraszam Was w podróż po nieznanych smakach.
Przygotujcie i spróbujcie.
Pozdrawiam