stycznia 21, 2013

" SOCZEWICA "

Print Friendly and PDF

Witam !!!

Nie wiem jak u Was ale w moim regionie taki produkt jak soczewica w kuchni jest stosowany bardzo rzadko. Niemniej lubię eksperymentować i podróżować po różnych smakach.
Mojej rodzinie potrawa bardzo smakowała - a uwierzcie mi, że ich weryfikacja jest bardzo cenna.


Składniki :

0,5 kg soczewicy
3 marchewki
2 ząbki czosnku
2 selery
1 cebula
listek laurowy
szałwia
rozmaryn
masło - koniecznie - Lurpak
sól morska
pachnący pieprz świeżo zmielony


Przygotowanie:

Soczewicę zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia na conajmniej 3 godziny.
Selery, cebulę, czosnek i marchew oczyść i drobno pokrój.
Wrzuć do garnka.
Soczewicę odcedź i przełóż do garnka z warzywami.
Dodaj liść laurowy i zimną wodę ( woda powinna przykryć soczewicę ).
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45 minut.
Dodaj szałwię i rozmaryn i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Soczewica powinna być bardzo miękka.
Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz.

I GOTOWE - MAM NADZIEJĘ, ŻE BĘDZIE SMAKOWAŁO.

1 komentarz:

  1. Witajcie !!!
    Zapraszam Was w podróż po nieznanych smakach.
    Przygotujcie i spróbujcie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger