stycznia 21, 2013

" Polędwica w musztardzie "

Print Friendly and PDF

Polędwica w musztardzie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 21 stycznia 2013 r.

Wędzona polędwica wołowa jest najsmaczniejszym i najcenniejszym kawałkiem mięsa wołowego. 
Bardzo często serwuję ją w masie musztardowej. 
Jest soczysta i ma wytrawny smak. 
Ta receptura to idealne rozwiązanie na domowe uroczystości...:-)

Polędwica w musztardzie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 stycznia.
Wykwintna polędwica w musztardzie!!!
Polędwica w musztardzie, to propozycja na drugie danie i nie tylko. 
Danie bardzo wytrawne,  dość ostre ale godne polecenia. 
Smak nietuzinkowy, asysta czerwonego wina, idealnie pogłębia smak musztardowych kawałków tego szlachetnego mięsa. 
Można podawać z ziemniakami zasmażanymi na maśle , frytkami, fasolką szparagową.

Oceny: 4,5 

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 10 min

Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

  • wędzona polędwica: 1 kg 
  • musztarda: 1 słoiczek 
  • mąka: 1/2 szklanki 
  • jajko wiejskie od gospodyni: 1 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1 łyżka 

 Przygotowanie:

  1. Mąkę jajko i musztardę ucieram blenderem na jednolitą masę. Jeżeli wyrabiana masa jest za rzadka, dodaję mąkę. 
  2. Blachę do pieczenia smaruję oliwą i układam na niej mięso. 
  3. Polędwicę pokrywam masą musztardową. 
  4. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. 
  5. Piekę do uzyskania rumianego koloru mięsa. Proszę zwracać uwagę na czas, ponieważ tak naprawdę zależy od piekarnika, mój słabo grzeje dlatego mięso trzymam godzinę, ale czas to indywidualna sprawa:-) 
  6. Następnie wyjmuję z piekarnika, studzę i kroję w plastry. 
  7. Układam na półmisku, zdobię sałatą, pomidorami, świeżymi ogórkami. 
  8. Zawsze stosuję musztardę Dijon delikatną, która gwarantuje pyszny smak :-) 
  9. To danie również sprawdza się jako zimna przystawka :-)

Smacznego !!! 


 Serdeczności...:-) 


 Tagi: polędwica wołowa, musztarda;

1 komentarz:

  1. Witajcie !!!
    Jeśli masz imprezę przygotuj polędwicę w musztardzie - polecam, nie pożałujesz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger