Polędwica w musztardzie
Opublikowano: 21 stycznia 2013 r.
Wędzona polędwica wołowa jest najsmaczniejszym i najcenniejszym kawałkiem mięsa wołowego.
Bardzo często serwuję ją w masie musztardowej.
Jest soczysta i ma wytrawny smak.
Ta receptura to idealne rozwiązanie na domowe uroczystości...:-)
Polędwica w musztardzie Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 stycznia.
Wykwintna polędwica w musztardzie!!!
Polędwica w musztardzie, to propozycja na drugie danie i nie tylko.
Danie bardzo wytrawne, dość ostre ale godne polecenia.
Smak nietuzinkowy, asysta czerwonego wina, idealnie pogłębia smak musztardowych kawałków tego szlachetnego mięsa.
Można podawać z ziemniakami zasmażanymi na maśle , frytkami, fasolką szparagową.
Oceny: 4,5
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
- wędzona polędwica: 1 kg
- musztarda: 1 słoiczek
- mąka: 1/2 szklanki
- jajko wiejskie od gospodyni: 1
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 1 łyżka
Przygotowanie:
- Mąkę jajko i musztardę ucieram blenderem na jednolitą masę. Jeżeli wyrabiana masa jest za rzadka, dodaję mąkę.
- Blachę do pieczenia smaruję oliwą i układam na niej mięso.
- Polędwicę pokrywam masą musztardową.
- Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
- Piekę do uzyskania rumianego koloru mięsa. Proszę zwracać uwagę na czas, ponieważ tak naprawdę zależy od piekarnika, mój słabo grzeje dlatego mięso trzymam godzinę, ale czas to indywidualna sprawa:-)
- Następnie wyjmuję z piekarnika, studzę i kroję w plastry.
- Układam na półmisku, zdobię sałatą, pomidorami, świeżymi ogórkami.
- Zawsze stosuję musztardę Dijon delikatną, która gwarantuje pyszny smak :-)
- To danie również sprawdza się jako zimna przystawka :-)
Smacznego !!!
Serdeczności...:-)
Tagi: polędwica wołowa, musztarda;
Witajcie !!!
OdpowiedzUsuńJeśli masz imprezę przygotuj polędwicę w musztardzie - polecam, nie pożałujesz.
Pozdrawiam