stycznia 18, 2013

"ŚMIETANKOWO - MALINOWA AMBROZJA "

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!

Jeśli chcecie się przenieść w pyszną krainę śmietankowo - malinową, nie widzę przeszkód !!!


Składniki :

Ciasto :

6 jajek
szklanka mąki
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
konfitura malinowa


Krem :

330 ml śmietany 36%
300 g serka mascarpone
1/2 szklanki mleka
łyżeczka żelatyny
300 g świeżych malin
6 łyżek cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie :

Ciasto : 

Białka ubij z cukrem.
Dodawaj po kolei żółtka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Na koniec wlej olej.
Ciasto przełóż na wysmarowaną masłem tortownicę.
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy części, jedną posmaruj konfiturą malinową, sklej z drugą.


Krem :

Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem.
Osobno utrzyj serek z ekstraktem waniliowym.
Obydwie masy połącz.
Dodaj żelatynę rozpuszczoną w mleku.
Połowę masy wylej na biszkopty przełożone konfiturą.
Posyp owocami.
Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, wyłóż resztę masy.
Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do lodówki, by krem stężał.

Teraz możesz już zapraszać gości na imprezę śmietankowo - malinową.

Smacznego !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger