Dzisiaj chciałabym się pochylić nad polędwiczką wieprzową. Wiem, że wszędzie dostępne są różne propozycje przyrządzenia, jednak mimo wszystko chciałabym zaproponować mój pomysł. Jeśli jesteście ciekawi - zapraszam :-)Ale zanim zaczniemy dobrze byłoby wiedzieć z czym ma się do czynienia :-) Polędwiczka to najlepsze gatunkowo mięso, ponieważ pochodzi z tylnych ćwiartek i jest usytuowane wzdłuż
grzbietu. Mięso to jest cennym produktem spożywczym, zawiera białko, które cechuje się wysoką wartością odżywczą, strawnością i przyswajalnością. Występuje tu również szereg składników mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń i żelazo, pewne ilości witamin, zwłaszcza z grupy B. Polędwiczka powinna mieć jasnoróżowy kolor - to oznacza, że pochodzi z młodych sztuk. Mięso to ma soczysty, kruchy i delikatny smak. Zapach jest łagodny i mięsny Czas duszenia trzeba kontrolować, ponieważ zależy od wielkości i jakości polędwiczki. Jeśli jest miękka to kończymy ten proces:-)
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia.
Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie własnym !!!
Jeśli na drugie danie chcesz rodzinie dostarczyć cennego, odżywczego, przyswajalnego białka, witamin - szczególnie z grupy B, mikroelementów - fosforu (umysł), wapnia (kości), żelaza (hemoglobiny - to nie ma na co czekać, a trzeba działać :-):-)
Oceny: 5,0 z 5
Czas przygotowania: 15 min
Czas duszenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba porcji: 4 porcje
Liczba kalorii w 100 g: 109
Tłuszcz na 100g: 2,2 g
Białko na 100g: 21 g
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe: 2 sztuki
- marchewka: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- zioła prowansalskie: 1-1,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- mąka: 1 dag
- cebula: 6 dag
Przygotowanie :
- Pierwsza czynność polega na odtłuszczeniu polędwiczek, następnie myję je i osuszam papierowym ręcznikiem.
- Kroję na kawałki około 1-1,5 cm.
- Delikatnie rozbijam i prószę solą, pieprzem, ewentualnie ulubioną przyprawą i mąką.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam mięso z obu stron na złocisty kolor.
- Całą zawartość patelni przenoszę do rondla, wlewam kilka łyżek wody i duszę na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości (ok. 1h).
- Wyparowany sos uzupełniam wodą.
- Od czasu do czasu mieszam.
- Dodaję marchew pokrojoną w plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Pod koniec duszenia wkładam obraną i pokrojoną w krążki cebulę.
- Wszystka duszę razem.
- Gdy mięso jest miękkie dodaję zioła prowansalskie, sos doprawiam, prószę mąką i gotuję :-)
- Polędwiczki polewam sosem i podaję z ryżem parboiled z dzikim i kiszonym ogórkiem.
A danie wygląda tak :-)
Jeśli masz ochotę zadziałaj :-):-)
Witaj !!!
OdpowiedzUsuńJeśli na II danie chcesz rodzinie dostarczyć cennego, odżywczego,przyswajalnego białka, witamin - szczególnie z grupy B, mikroelementów - fosforu (umysł ), wapnia ( kości , żelazo ( hemoglobina )
, to nie ma na co czekać, a działać :)
Poledwiczki po paru minutach sa miekkie,2 godziny to za dlugo dla tak delikatnego miesa :)
OdpowiedzUsuńPodałam dokładny czas duszenia od siebie, miałam bardzo dorodną polędwiczkę.
UsuńDla pewności skrócę ten czas w przepisie o 1 godzinę i dopiszę uwagę, aby kontrolować czas duszenia polędwiczki i zakończyć ten proces wcześniej.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:-)
2h na polędwiczki to nawet cały Warkocz będzie suchy a białko dokona samobójstwa. Godzina to jest proces przygotowania całego obiadu z deserkiem Jeśli W skład wchodzi duszona polędwiczka wp . Dziekuje za uwage
OdpowiedzUsuńWystarczy zagotować i sa gotowe, jaką godzina ??
OdpowiedzUsuńIle mam gotować polędwiczki wieprzowe
OdpowiedzUsuńIle mam gotować polędwiczki wieprzowe
OdpowiedzUsuń
UsuńProszę gotować około godziny i kontrolować czas duszenia poledwiczki;
Pozdrawiam :-)