stycznia 28, 2013

" Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym"

Print Friendly and PDF

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym


Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 28 stycznia 2013 r. 
Dzisiaj chciałabym się pochylić nad polędwiczką wieprzową. Wiem, że wszędzie dostępne są różne propozycje przyrządzenia, jednak mimo wszystko chciałabym zaproponować mój pomysł. Jeśli jesteście ciekawi - zapraszam :-)Ale zanim zaczniemy dobrze byłoby wiedzieć z czym ma się do czynienia :-) Polędwiczka to najlepsze gatunkowo mięso, ponieważ pochodzi z tylnych ćwiartek i jest usytuowane wzdłuż
grzbietu. Mięso to jest cennym produktem spożywczym, zawiera białko, które cechuje się wysoką wartością odżywczą, strawnością i przyswajalnością. Występuje tu również szereg składników mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń i żelazo, pewne ilości witamin, zwłaszcza z grupy B. Polędwiczka powinna mieć jasnoróżowy kolor - to oznacza, że pochodzi z młodych sztuk. Mięso to ma soczysty, kruchy i delikatny smak. Zapach jest łagodny i mięsny Czas duszenia trzeba kontrolować, ponieważ zależy od wielkości i jakości polędwiczki. Jeśli jest miękka to kończymy ten proces:-)
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia
Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie własnym !!! 
Jeśli na drugie danie chcesz rodzinie dostarczyć cennego, odżywczego, przyswajalnego białka, witamin - szczególnie z grupy B, mikroelementów - fosforu (umysł), wapnia (kości), żelaza (hemoglobiny - to nie ma na co czekać, a trzeba działać :-):-) 
Oceny: 5,0 z 5 
Czas przygotowania: 15 min
Czas duszenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba porcji: 4 porcje
Liczba kalorii w 100 g: 109 
Tłuszcz na 100g: 2,2 g 
Białko na 100g: 21 g 

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe: 2 sztuki
  • marchewka: 1 sztuka 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 
  • zioła prowansalskie: 1-1,5 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki 
  • mąka: 1 dag 
  • cebula: 6 dag

Przygotowanie :

  1. Pierwsza czynność polega na odtłuszczeniu polędwiczek, następnie myję je i    osuszam papierowym ręcznikiem. 
  2. Kroję na kawałki około 1-1,5 cm. 
  3. Delikatnie rozbijam i prószę solą, pieprzem, ewentualnie ulubioną przyprawą i mąką. 
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam mięso z obu stron na złocisty   kolor. 
  5. Całą zawartość patelni przenoszę do rondla, wlewam kilka łyżek wody i duszę na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości (ok. 1h). 
  6. Wyparowany sos uzupełniam wodą.
  7. Od czasu do czasu mieszam. 
  8. Dodaję marchew pokrojoną w plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  9. Pod koniec duszenia wkładam obraną i pokrojoną w krążki cebulę. 
  10. Wszystka duszę razem. 
  11. Gdy mięso jest miękkie dodaję zioła prowansalskie, sos doprawiam, prószę mąką i gotuję :-) 
  12. Polędwiczki polewam sosem i podaję z ryżem parboiled z dzikim i kiszonym ogórkiem.

                                          A danie wygląda tak :-)




 Jeśli masz ochotę zadziałaj :-):-) 

 No to życzę smacznego !!!

 Tagi: polędwiczka wieprzowa, marchewka, cebula, ryż parboiled z dzikim......

8 komentarzy:

  1. Witaj !!!
    Jeśli na II danie chcesz rodzinie dostarczyć cennego, odżywczego,przyswajalnego białka, witamin - szczególnie z grupy B, mikroelementów - fosforu (umysł ), wapnia ( kości , żelazo ( hemoglobina )
    , to nie ma na co czekać, a działać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poledwiczki po paru minutach sa miekkie,2 godziny to za dlugo dla tak delikatnego miesa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam dokładny czas duszenia od siebie, miałam bardzo dorodną polędwiczkę.
      Dla pewności skrócę ten czas w przepisie o 1 godzinę i dopiszę uwagę, aby kontrolować czas duszenia polędwiczki i zakończyć ten proces wcześniej.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. 2h na polędwiczki to nawet cały Warkocz będzie suchy a białko dokona samobójstwa. Godzina to jest proces przygotowania całego obiadu z deserkiem Jeśli W skład wchodzi duszona polędwiczka wp . Dziekuje za uwage

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystarczy zagotować i sa gotowe, jaką godzina ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile mam gotować polędwiczki wieprzowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile mam gotować polędwiczki wieprzowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Proszę gotować około godziny i kontrolować czas duszenia poledwiczki;
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger