stycznia 30, 2013

" KOTLECIKI SEKRECIKI "

Print Friendly and PDF
Filet drobiowy jest jednym z najsmaczniejszych dań i w dodatku prostym do zrobienia na wiele sposobów.
Możemy go gotować, dusić, smażyć i piec.
Jest cenny dla organizmu zawiera duże ilości łatwoprzyswajalnego białka, małe ilości tłuszczu.
Ma dużą wartość odżywczą i dietetyczną.
Zawiera dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych.
W swoim składzie posiada również bardzo cenne mikroelementy - cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B,  to powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
Tak więc same superlatywy, wartość jest nieoceniona.


Do mojej potrawy będę potrzebować:

filet drobiowy
ser
szynka
ogórek
cebulka
sól morska
świeżo zmielony pieprz 
oliwa extra vergine


Panierka:

1 jajko - wiejskie od gospodyni - nie inaczej
bułka tarta


Przygotowanie:

Filet drobiowy dzielę na ładne kawałki, rozbijam dość cienko.
 Na jedną stronę kładę " sekrecik " - kawałek szynki, ogórka, cebulki, sera.
Drugą stroną przykrywam, zbijam lekko boki, żeby zawartość nie wypadła, obtaczam w jajku i bułce tartej.
Smażę na oliwie z dwóch stron na złoty kolor.






Podaję z ziemniakami, których wartość odżywcza jest wysoka i sałatką warzywną.
Mam nadzieję, że będzie smakowało:-)




Serdeczności :)))
   

1 komentarz:

  1. Jest to danie o dużej wartości odżywczej i dietetycznej.
    Potrawa ceniona zwłaszcza przez dzieci.
    Ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger