Możemy go gotować, dusić, smażyć i piec.
Jest cenny dla organizmu zawiera duże ilości łatwoprzyswajalnego białka, małe ilości tłuszczu.
Ma dużą wartość odżywczą i dietetyczną.
Zawiera dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych.
W swoim składzie posiada również bardzo cenne mikroelementy - cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, to powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
Tak więc same superlatywy, wartość jest nieoceniona.
Do mojej potrawy będę potrzebować:
filet drobiowyser
szynka
ogórek
cebulka
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergine
Panierka:
1 jajko - wiejskie od gospodyni - nie inaczejbułka tarta
Przygotowanie:
Filet drobiowy dzielę na ładne kawałki, rozbijam dość cienko.Na jedną stronę kładę " sekrecik " - kawałek szynki, ogórka, cebulki, sera.
Drugą stroną przykrywam, zbijam lekko boki, żeby zawartość nie wypadła, obtaczam w jajku i bułce tartej.
Smażę na oliwie z dwóch stron na złoty kolor.
Podaję z ziemniakami, których wartość odżywcza jest wysoka i sałatką warzywną.
Mam nadzieję, że będzie smakowało:-)
Jest to danie o dużej wartości odżywczej i dietetycznej.
OdpowiedzUsuńPotrawa ceniona zwłaszcza przez dzieci.
Ściskam :-)