Witajcie !!!
Jeszcze chciałabym Wam zaproponować propozycję obiadu noworocznego.Zapraszam !!!
Danie dla 4 osób
Średnio trudne
Składniki :
4 steki z polędwicy wołowej ( około 160 g każdy )sól
pieprz mielony
2 łyżki oleju roślinnego
50 g miękkiego masła - najlepiej Lurpak
2 łyżki musztardy Dijon
łyżka posiekanej natki pietruszki
żółtko
2 łyżki bułki tartej
500 g kapusty włoskiej
SOS:
cebula2 łyżki masła
150 ml białego wytrawnego wina
liść laurowy
3-4 ziarenka jałowca
150 ml bulionu warzywnego
150 ml śmietany
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C ( góra i dół ).Mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem.
Podsmaż z obu stron na patelni na gorącym oleju.
Miękkie masło połącz z musztardą, pietruszką, żółtkiem, bułką tartą.
Dopraw solą, pieprzem.
Masę rozprowadź na stekach.
Ułóż je w piekarniku na ruszcie i piecz 10-20 minut ( w zależności od stopnia wysmażenia ).
Kapustę poszatkuj i gotuj do miękkości w osolonej wodzie ( ok. 10 minut ).
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła.
Dodaj wino, liść laurowy, ziarenka jałowca, bulion.
Gotuj, aż połowa sosu odparuje, przelej go przez sitko, ponownie zagotuj.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i łyżkę masła.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Stek podawaj na kapuście polanej lekko sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))