Witajcie Kochani !!!
Jeżeli Sami przygotowujecie Sylwestrową Imprezę to mam dla Was Extra deser.Zapraszam !!!
Jest to danie dla 4 osób.
Nie zniechęcajcie się ale szczerze powiem, że stopień trudności - trudny.
Składniki :
2 listki żelatynydojrzałe mango
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego
150 g jogurtu naturalnego
4 foremki o średnicy ok. 8 cm
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Listek żelatyny mocz w zimnej wodzie około 5-7 minut.Mango obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój, a następnie zmiksuj blenderem.
2 łyżki soku z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru i dodaj do zmiksowanego mango.
Żelatynę wyjmij i lekko odciśnij.
Przełóż do niewielkiego naczynia, podgrzej, rozpuść.
Dodaj do żelatyny 2 łyżki puree z mango, wymieszaj z resztą masy.
Napełnij foremki i zmrażaj 2 godziny.
Drugi listek żelatyny mocz w zimnej wodzie około 5-7 minut.
Likier kokosowy wlej do rondelka, włóż odciśniętą żelatynę i podgrzewaj, aż się całkiem rozpuści.
Jogurt wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
2 łyżki jogurtu wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, dodaj pozostałą część jogurtu.
Nałóż na zamrożone mango i zmrażaj kolejne 3 godziny.
Około 5 minut przed podaniem wyjmij z zamrażalnika i z foremki.
Podawaj posypane wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))