lutego 04, 2017

"Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek"

Print Friendly and PDF

Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 lutego 2017 r. Uwielbiam pieczoną dynię. Pieczenie wydobywa z niej znamienite smaki, które splecione z innymi owocami i przyprawami kreują coś wyjątkowego. Ja moją dynię połączyłam z szarą renetą, wzbogaciłam przyprawami korzennymi i odrobiną egzotyki. Kwaśne jabłka przełamały
subtelny smak dyni, dodatek intensywnie słodkawego cynamonu i gorzko-korzennej gałki muszkatołowej, w asyście pomarańczy sprawiły, że mus dyniowy nabrał rumieńców. Doskonały jako nadzienie do rozmaitych potraw, szczególnie jednak
go polecam do francuskich crepes, do gofrów, ciast, a nawet do drobiu - gęsi, czy kaczki. Wyjątkowy smak tego pysznego, wyrafinowanego kremu oczarował mnie do tego stopnia, że postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i rozkoszować się nim w zimowe popołudnia.
Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lutego. Wyjątkowy mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek! 
Słoneczny kolor, aromat i smak - to wszystko tworzy wyjątkową kompozycję - polecam:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 10 min
Czas duszenia: 25 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 2 słoiczki (250ml)
Rozmiar porcji: 1 słoiczek - 250 ml 

Składniki: 


przepis zaczerpnęłam stąd :) 

  • kwaśne jabłka np. szara reneta, boiken, antonówka4 sztuki
  • cukier4 łyżki 
  • skórka starta z pomarańczy lub kilka kropli ekstraktu pomarańczowego1 pomarańcza 
  • mielony cynamon: 1/3 łyżeczki 
  • tarta gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki 
  • puree z pieczonej dyni: 1 szklanka (200 g) 

Przygotowanie:


Jak przygotować puree z pieczonej dyni: 

  • około 2 kg dyni (lub 1 małą) myję i kroję na około 6-8 części, usuwam pestki, kładę na blaszce skórką do dołu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190oC 
  • piekę w środkowej części piekarnika przez około godzinę 
  • łyżką drążę miąższ z upieczonej dyni i miksuję go blenderem na gładkie puree (nie trzeba odciskać, ani odsączać dyni przed zmiksowaniem 
  • wszelkie przyrumienienia z dyni odrzucam, gdyż mogą wprowadzać posmak goryczki 
  • odmierzam potrzebną ilość musu 
  • resztę trzymam w lodówce przez kilka dni i mogę przygotować np. placki dyniowe, można też zamrozić na dłużej 
  • jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne 
  • każdą ćwiartkę kroję jeszcze na 4 mniejsze kawałki 
  • wrzucam do garnka, dodaję cukier, skórkę lub ekstrakt z pomarańczy, cynamon i gałkę- mieszam 
  • duszę około 10 minut, co chwilę mieszając 
  • gdy jabłka się rozpadną, dodaję puree z dyni i mieszam miksuję blenderem ręcznym na gładki mus 
  • dalej prażę mus przez około 15 minut na małym ogniu 
  • mus dodatkowo zgęstnieje i nabierze głębszego smaku 
  • sprawdzam, czy ilość cukru jest wystarczająca, w razie potrzeby dosładzam mus 
  • gorący mus wkładam do słoiczków i od razu zamykam 
  • przechowuję w lodówce około 1 tygodnia 
  • na dłuższe przechowywanie wyparzam i osuszam słoiczki, a po napełnieniu mus pasteryzuję 15 minut


Smacznego! 

 Tagi: puree z pieczone dyni, kwaśne jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa skórka z pomarańczy;

7 komentarzy:

  1. Ostatnio pojawia się bardzo dużo przepisów z dyni właśnie. Bardzo żałuję, że sezon się kończy, u mnie prawie w ogóle nie mogę dostać dyni :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze na jesieni robię spore ilości puree z dyni i mrożę je, a zimą czaruję różne smakołyki - pozdrawiam :)

      Usuń
  2. To musi byc pyszne i nie wiem, czy u mnie by sie uchowalao. Na pewno wszystko zjemy na deser jak zrobie...Dopiero za drugim razem schowam to do sloiczkow.
    Bardzo ciekawy przepis. Bardzo dziekuje Ci za niego, Halinko. Serdecznie Cie pozdrawiamn i zycze milego tygodnia:-)

    P.S.Masz racje, Halinko. Pieczenie dyni wydobywa z niej znamienite smaki, ale takze wspanialy zapach, ktory cudownie roznosi sie po domu, co uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba czytać -analizować bo opisuje Pani wszystko bardzo apetycznie -Warto kiedyś wykonać wzorując się na Pani słowach użytych w przepisie -nap-sernik dyniowy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger