Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 maja 2014 r. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które zamieściłam jakiś czas temu na blogu, cieszą się ogromną sympatią czytelników. Dzisiaj postanowiłam zrobić im konkurencję i opublikować przepis na polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym. Jestem ciekawa, czy będą ze sobą współzawodniczyć, a może uzupełniać się wzajemnie ??? Ta potrawa
podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Mięso delikatnie zrumienione na patelni, opiekane w piekarniku, polane aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie bulionu domowego z suszonymi grzybkami, kieliszkiem koniaku i musztardy dijon. Do tego wkomponowane chrzanowe puree ziemniaczane, zdobione natką pietruszki. Całość sprawia niebywałą przyjemność wizualną i smakową - gorąco polecam :))
Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 maja. Wykwintna polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym! Połączenie subtelnego i "misternego" mięsa z aromatem pieczarek nie pozwoli oprzeć się pokusie, nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny:)) Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, nieznacznie zmodyfikowany :))- polędwica wieprzowa: 1 (około 500 g)
- sól morska: do posypania
- czarny pieprz: do posypania (ok. 1 łyżka)
- oliwa lub olej roślinny tłoczony na zimno: 2 łyżki
- cynamon: 1/2 łyżeczki
- pieczarki (można użyć brązowych): 350 g
- gorący domowy bulion (może być woda): 1/2 szklanki
- suszone grzyby: kilka kawałków
- sos worcester: 2 łyżeczki
- cebula szalotka: 1 mała
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- koniak: 1 kieliszek
- musztarda dijon: 1 łyżka
- gęsta śmietana 30%: 1/4 szklanki (60 ml)
- ziemniaki: 800 g
- chrzan: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
Przygotowanie:
- polędwicę doprowadzam do temperatury pokojowej
- przygotowuję składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki kroję, mniejsze pozostawiam w całości
- bulion lub wodę zagotowuję razem z suszonymi grzybami, a następnie mieszam z sosem worcester
- siekam natkę pietruszki i cebulę
- piekarnik nagrzewam do 180 stopni C
- polędwicę doprawiam solą i dokładnie nacieram drobno zmielonym pieprzem, smaruję 1 łyżką oliwy
- rozgrzewam patelnię (najlepiej taką z odpinaną rączką, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia)
- polędwicę posypuję z lekka cynamonem
- na patelni podgrzewam drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażam polędwicę na złoty kolor
- wkładam do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na nagrzaną blaszkę) i piekę przez 15 minut
- wyjmuję upieczoną polędwicę i odkładam na talerz - kroję po upływie 8 minut
- na tej samej patelni przygotowuję sos z pieczarkami: stawiam patelnię na ogniu, topię masło, wkładam pieczarki razem z cebulą i smażę na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą lekko zrumienione
- dodaję musztardę i mieszam
- wlewam koniak i chwilkę gotuję, następnie wlewam bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę doprowadzam do zagotowania, ustawiam ogień na umiarkowany i gotuję sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje
- na minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki
- sprawdzam, czy sos jest odpowiednio słony
- obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie
- odcedzam i od razu rozgniatam praską z dodatkiem masła oraz chrzanu
- ziemniaki wykładam na talerz, układam pokrojoną na plastry polędwicę i polewam sosem z pieczarkami
- dekoruję natką pietruszki
OdpowiedzUsuńPolędwiczka wieprzowa w kremowym, aromatycznym sosie pieczarkowym, to doskonały pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie - polecam :))
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz i pozdrawiam :))
łał! to wygląda tak wykwintnie! coś pysznego!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :))