maja 07, 2014

"Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym"

Print Friendly and PDF

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 maja 2014 r. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które zamieściłam jakiś czas temu na blogu, cieszą się ogromną sympatią czytelników. Dzisiaj postanowiłam zrobić im konkurencję i opublikować przepis na polędwiczki z pieprzem w sosie pieczarkowym. Jestem ciekawa, czy będą ze sobą współzawodniczyć, a może uzupełniać się wzajemnie ??? Ta potrawa
podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Mięso delikatnie zrumienione na patelni, opiekane w piekarniku, polane aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie bulionu domowego z suszonymi grzybkami, kieliszkiem koniaku i musztardy dijon. Do tego wkomponowane chrzanowe puree ziemniaczane, zdobione natką pietruszki. Całość sprawia niebywałą przyjemność wizualną i smakową - gorąco polecam :))
Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 maja. Wykwintna polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym! Połączenie subtelnego i "misternego" mięsa z aromatem pieczarek nie pozwoli oprzeć się pokusie, nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny:)) Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 4

 



Składniki: 

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, nieznacznie zmodyfikowany :)) 
  • polędwica wieprzowa: 1 (około 500 g) 
  • sól morska: do posypania 
  • czarny pieprz: do posypania (ok. 1 łyżka) 
  • oliwa lub olej roślinny tłoczony na zimno: 2 łyżki 
  • cynamon: 1/2 łyżeczki 
Sos pieczarkowy: 
  • pieczarki (można użyć brązowych): 350 g 
  • gorący domowy bulion (może być woda): 1/2 szklanki 
  • suszone grzyby: kilka kawałków 
  • sos worcester: 2 łyżeczki 
  • cebula szalotka: 1 mała 
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki 
  • masło: 1 łyżka 
  • koniak: 1 kieliszek 
  • musztarda dijon: 1 łyżka 
  • gęsta śmietana 30%: 1/4 szklanki (60 ml) 
Puree ziemniaczane z chrzanem: 
  • ziemniaki: 800 g 
  • chrzan: 2 łyżki 
  • masło: 1 łyżka 

Przygotowanie:

  • polędwicę doprowadzam do temperatury pokojowej
  • przygotowuję składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki kroję, mniejsze pozostawiam w całości 
  • bulion lub wodę zagotowuję razem z suszonymi grzybami, a następnie mieszam z sosem worcester 
  • siekam natkę pietruszki i cebulę 
  • piekarnik nagrzewam do 180 stopni C 
  • polędwicę doprawiam solą i dokładnie nacieram drobno zmielonym pieprzem, smaruję 1 łyżką oliwy
  • rozgrzewam patelnię (najlepiej taką z odpinaną rączką, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia) 
  • polędwicę posypuję z lekka cynamonem 
  • na patelni podgrzewam drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażam polędwicę na złoty kolor 
  • wkładam do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na nagrzaną blaszkę) i piekę przez 15 minut
  • wyjmuję upieczoną polędwicę i odkładam na talerz - kroję po upływie 8 minut 
  • na tej samej patelni przygotowuję sos z pieczarkami: stawiam patelnię na ogniu, topię masło, wkładam pieczarki razem z cebulą i smażę na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą lekko zrumienione 
  • dodaję musztardę i mieszam 
  • wlewam koniak i chwilkę gotuję, następnie wlewam bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę doprowadzam do zagotowania, ustawiam ogień na umiarkowany i gotuję sos przez około 4 minuty, aż zgęstnieje 
  • na minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki 
  • sprawdzam, czy sos jest odpowiednio słony 
Puree ziemniaczane z chrzanem:
  • obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie 
  • odcedzam i od razu rozgniatam praską z dodatkiem masła oraz chrzanu 
  • ziemniaki wykładam na talerz, układam pokrojoną na plastry polędwicę i polewam sosem z pieczarkami 
  • dekoruję natką pietruszki 
podałam z surówką z kapusty kiszonej można zaserwować surówkę z kopru włoskiego, czy marchewkę glazurowaną



                                                Smacznego !!!

Tagi: polędwica wieprzowa, oliwa, pieczarki, domowy bulion, suszone grzyby, sos worcester, szalotka, natka pietruszki, koniak, musztarda dijon, śmietana 30 %, ziemniaki, chrzan;

5 komentarzy:


  1. Polędwiczka wieprzowa w kremowym, aromatycznym sosie pieczarkowym, to doskonały pomysł na szybkie i zarazem eleganckie danie - polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

  3. dziękuję za komentarz i pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. łał! to wygląda tak wykwintnie! coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger