lutego 05, 2013

" BRUSCHETTA Z RICOTTĄ, SZPARAGAMI I BOCZKIEM "

Print Friendly and PDF
Moim ulubionym daniem są grzanki w różnej postaci.
Jest to danie, które można szybko i smacznie przygotować:-)
Uwielbiam grzanki we włoskim wydaniu, gdzie podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem:-)
Istnieje wiele wariantów podania tego dania.
Ja proponuję nietypowy zestaw, bo z ricottą, szparagami i boczkiem.
Dlaczego właśnie z ricottą ???
A dlatego właśnie, że bardzo uwielbiam ten typ sera.
Lubię bo jest on uformowany w krążki o idealnie białym, wilgotnym ale nie kleistym miąższu hm - pycha :-) - paluszki lizać :-)
Wytwarza się go z serwatki czasami wzbogaca mlekiem lub śmietaną.
Jest bardzo delikatny w smaku i nie jest solony.
Bruschetta to doskonała przystawka dla gości, którzy niecierpliwie czekają na podanie do stołu...

Do mojej przystawki będą potrzebne:

4 kromki wiejskiego chleba lub ciabatty, czy bagietki w zależności czym dysponujecie 
400 g sera ricotta
pęczek zielonych szparagów
8 plastrów surowego, wędzonego boczku
świeżo zmielony pieprz
sól morska
oliwa extra vergine

Przygotowanie :

Szparagi ( obcinam im końcówki ) gotuję w małej ilości osolonej wody, przecedzam.
Boczek smażę na chrupiąco na suchej patelni.
Grilluję kromki chleba.
Każdą kromkę smaruję oliwą, roztartym czosnkiem, nakładam warstwę ricotty, posypuję solą i pieprzem, dekoruję boczkiem i szparagami.
I VOILA !!!

Do tego dania idealne będzie białe wino z orzeźwiającą nutą:-):-)

No to pa, ściskam !!!

1 komentarz:

  1. I co tam słychać ???
    Czy potrzebujesz szybkiej i smacznej przystawki, bo goście czekają, a danie główne jeszcze w piekarniku?
    Zgrilluj parę kromek chleba, pokrop oliwą, nałóż ricottę, posyp solą i pieprzem, udekoruj boczkiem, szparagami, zaserwuj białe wino.... i gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger