Postanowiłam, że dzisiaj nie będę robić kotlecików jak to zwykle bywa ale przygotuję gulasz.
Wydaje mi się, że gulasz to potrawa, która jest świetną alternatywą dla klasycznych piersi z indyka.
Dzięki zastosowaniu chudego mięsa z indyka mój gulasz jest źródłem pełnowartościowego białka, a warzywa dodają cennych witamin i mikroelementów:-)
Warzywa z mięsem komponują się tworząc piękną mozaikę.
Do gulaszu przygotowałam następujące składniki :
- filet ok. 800 g. - pokrojony w kostkę
- 25 dkg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 750 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki masła
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie :
Indyka smażę na oliwie na złoty kolor.
Cebulę i czosnek oddzielnie duszę przez kilka minut.
Warzywa gotuję w bulionie do miękkości - trzeba przyznać, że marchew gotuje się o wiele dłużej, niż ziemniaki weź to koniecznie pod uwagę, bo przecież warzywa muszą być miękkie.
Dodaję indyka, cebulę i czosnek.
Z masła i mąki robię zasmażkę, rozprowadzam w sosie.
Przyprawiam solą i pieprzem.
Teraz możemy biesiadować przy obiedzie:-):-)
Dla dorosłych wręcz zalecam czerwone wino.
Serdeczności :-)
Szukasz dobrej alternatywy dla piersi z indyka ???
OdpowiedzUsuńPrzygotuj gulasz.
Jest to zdrowe danie zawierające pełnowartościowe białko, a warzywa stanowią tu doskonałe uzupełnienie.
Ściskam :-)