poniedziałek, 4 lutego 2013

" INDYK W PRZYPRAWACH "

Jeśli znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę ???
Sięgnij po mięso z indyka jest bardzo delikatne, a odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie:-)
Pierś z indyka ma soczysty łagodny smak, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, bogate źródła niacyny, kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, selenu, cynku, potasu, magnezu, żelaza:-)
Spożywanie tego mięsa korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, pracę serca.
Łagodzi napięcia, dodaje energii do dalszego działania oraz poprawia humor. 


Do mojego dania potrzebne będą:


  • filet z indyka ok. 800 g
  • 1 czerwona cebulka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • mielony kminek - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

P.S. Ilość przypraw zależy od waszych upodobań kulinarnych, to są moje miarki.

Przyrządzenie :

Piersi płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym.
Kroję w skośne paski.
Przyprawy łączę ze sobą i dodaję dwie łyżki oliwy.
Przyprawy w tłuszczu rozpuszczają się, dzięki czemu uwalniają swój aromat :-)
Do tak przygotowanej marynaty wrzucam pokrojone paski piersi, przykrywam folią i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroję w piórka.
Po upływie zalecanego czasu indyka :-) smażę na złoty kolor, dodaję cebulę i smażę do czasu aż zmięknie.

Danie gotowe :-)




Muszę przyznać, że zamarynowany indyk ma niepowtarzalny smak. 
Możesz podać z ziemniakami, frytkami, makaronem, ryżem w zależności co tam łasuchy preferują.

Serdeczności :-)


1 komentarz:

  1. Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę???
    Sięgnij po mięso z indyka jest bardzo delikatne, soczyste, odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie :-)
    Ściskam :):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))