Sięgnij po mięso z indyka jest bardzo delikatne, a odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie:-)
Pierś z indyka ma soczysty łagodny smak, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, bogate źródła niacyny, kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, selenu, cynku, potasu, magnezu, żelaza:-)
Spożywanie tego mięsa korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, pracę serca.
Łagodzi napięcia, dodaje energii do dalszego działania oraz poprawia humor.
Do mojego dania potrzebne będą:
- filet z indyka ok. 800 g
- 1 czerwona cebulka
- oregano - 1 łyżeczka
- mielony kminek - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
P.S. Ilość przypraw zależy od waszych upodobań kulinarnych, to są moje miarki.
Przyrządzenie :
Piersi płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym.
Kroję w skośne paski.
Przyprawy łączę ze sobą i dodaję dwie łyżki oliwy.
Przyprawy w tłuszczu rozpuszczają się, dzięki czemu uwalniają swój aromat :-)
Do tak przygotowanej marynaty wrzucam pokrojone paski piersi, przykrywam folią i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
Cebulę kroję w piórka.
Po upływie zalecanego czasu indyka :-) smażę na złoty kolor, dodaję cebulę i smażę do czasu aż zmięknie.
Danie gotowe :-)
Muszę przyznać, że zamarynowany indyk ma niepowtarzalny smak.
Możesz podać z ziemniakami, frytkami, makaronem, ryżem w zależności co tam łasuchy preferują.
Serdeczności :-)
Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę???
OdpowiedzUsuńSięgnij po mięso z indyka jest bardzo delikatne, soczyste, odpowiednio przyrządzone smakuje wyśmienicie :-)
Ściskam :):)