grudnia 30, 2023

O MNIE

Print Friendly and PDF

  
 



Moje Gotowanie w obecnym kształcie działa od końca 2012 r. Na jego łamach inspiruję do odkrywania zdrowej i ekologicznej kuchni, bazującej na pełnowartościowych składnikach, sezonowych owocach i warzywach, pokazuję w jaki możliwie najlepszy sposób je wykorzystać, przy minimalnej stracie tego, co jest w nich cenne. Poprzez moją kuchnię chciałabym zarazić czytelników pasją przyrządzania potraw w domowym zaciszu, aby mieli z tego satysfakcję, radość i nie poprzestawali na przetworzonych produktach. Mojego bloga piszę dla wszystkich, ale tak naprawdę dla matek, które tak jak ja szybko, smacznie i zdrowo pragną przyrządzić potrawę dla swojej rodziny. Chciałabym, aby było to miejsce skupiające ludzi kochających wyjątkową, a zarazem prostą i smaczną kuchnię. Na blogu znajdują się przepisy oparte na kuchni polskiej i światowej, łączącej różne style i techniki gotowania oraz różne sposoby podawania. Wszystko to przejrzyście opisane i uwiecznione na zdjęciach. Można tu znaleźć historię danej potrawy, innym razem jej wartość odżywczą. Przepisy są inspirowane przez kucharzy i pisarzy, których podziwiam, czasem są wynikiem moich kuchennych eksperymentów. Bardzo cenię sobie dobre jedzenie i wielką przyjemność sprawia mi przygotowywanie wartościowych posiłków dla moich najbliższych. Lubię przelewać moje myśli na papier (komputer) i jeszcze wykształcenie związane z żywnością, te wszystkie aspekty i wiedza zdobyta na UWM sprawiły, że zaczęłam gotować i pisać (z przerwami), ta pasja trwa do dziś. Prowadzenie bloga , to kawałek mojego życia. Robię coś, co kocham, to jest moja odskocznia od codzienności, spełnienie kulinarnych i pisarskich ambicji. Blogowanie to świetna zabawa, ale również szansa na poszerzenie wiedzy na temat sztuki kulinarnej, to właśnie dzięki tej pasji mam jasno sprecyzowane zdanie na temat dobrych produktów i sięgam po nie bez zastanowienia. Tutaj mogę promować moją odwieczną miłość do odżywczych posiłków, w pięknym enturage'u. Latem większość owoców i warzyw pochodzi z mojej uprawy, co stanowi wartość dodaną przyrządzanej potrawy. W kuchni cenię sobie różnorodność, nie znoszę rutyny, odtwarzania ciągle tych samych potraw. Zabawne od kiedy prowadzę bloga nie popełniłam dwóch takich samych ciast. Blog kulinarny daje możliwość poznania fantastycznych ludzi z zajawkami, niekoniecznie kulinarnymi, których wspólnym mianownikiem jest pasja. Na koniec zdradzę Wam tajemnicę - moje aspiracje kulinarne w największej mierze wynikają z faktu, iż lubię kiedy zapach świeżo przygotowanej potrawy np. "ciasto brioche" wabi domowników do kuchni, fascynują mnie nowe smaki i potrawy, które będę poznawać w nieskończoność. To jest największa siła, która mnie napędza i czasem mimo zmęczenia, czuję ogromną wewnętrzną satysfakcję.


2 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger