września 30, 2013

"Barszcz z buraczków"

Print Friendly and PDF

Barszcz z buraczków


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 września 2013 r. O cennych właściwościach buraczków pisałam tu. Dodam tylko, że oprócz buraczków ćwikłowych, cukrowych, pastewnych mamy bardzo duży urodzaj "buraków na Wiejskiej:-)" Barszcz z buraczków, to zupa bardzo warzywna z marchewką, cebulą, pietruszką, podana z zasmażanymi ziemniakami, gotowana na żeberkach, zaprawiona kwaśną śmietaną. Dodatek gotowanego jajka wzbogaca fantastyczny smak. To zdrowe niedrogie i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Cały szkopuł
przygotowania potrawy polega na gotowaniu zupy na malutkim ogniu tak, aby tylko bulgotała, inaczej wszystko się wygotuje, danie straci kolor i smak. Bardzo lubię przygotowywać i jeść takie zupy, tym bardziej, że w domu zawsze był barszcz z koncentratu, który też "był dobry". Jednak ta potrawa to jest kulinarna wyżyna, na którą się wzniosłam. Czerwone kule pięknie obrodziły w moim ogródku,
warzywa już przygotowałam na zimę, a jest ich sporo, dlatego to danie nieraz zagości na moim stole.Receptura pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowana. 
Barszcz z buraczków Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 września
Sycący barszcz z buraczków! Chrupiące talarki z ziemniaczków powodują, że zupa jest pożywna i ma ciekawy smak. Podana w asyście gotowanego jajka jest bardzo zachęcająca, a przyprószona natką pietruszki sprawia, ze mamy w talerzu multum składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu:-) Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 8 
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g) 
Liczba kilokalorii w porcji:  79

Składniki: 

  • żeberka: 300 g 
  • czerwone buraczki: 500-600 g (6 średnich) 
  • marchew: 1 duża 
  • cebula: 1 średnia 
  • pietruszka: 1 średnia 
  • woda: 3 litry 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1 płaska łyżeczka 
  • ziele angielskie: 6 ziarenek 
  • liście laurowe: 3 
  • śmietana 22% lub 30%: 200 g (4 łyżki) 
  • sok z cytryny: kilka kropel 
 Do podania: 
  • natka pietruszki: kilka gałązek 
  • ugotowane jajka: 1 na osobę 
  • podsmażane ziemniaki: w zależności od liczby osób 

Przygotowanie

  • najpierw płuczę mięso i dzielę na 3 części, wkładam do garnka i zalewam 3 litrami zimnej wody (może być źródlana) 
  • doprowadzam do wrzenia, usuwam szum, solę, zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut 
  • w międzyczasie obieram buraczki, płuczę, kroję w drobne słupki
  • obieram marchewkę, pietruszkę i cebulę (obrać tylko zewnętrzne liście, nie przycinać przy korzonkach, aby cebula nie rozpadła się podczas gotowania po pół godziny gotowania żeberek dodaję cebulę i pietruszkę 
  • po zakończeniu gotowania (około 40 minutach) dodaję przekrojoną na cztery części marchewkę oraz buraczki 
  • doprawiam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, dodaję ziele angielskie, liście laurowe gotuję pod przykryciem (można z lekko uchyloną pokrywką) przez około 40 minut, na bardzo malutkim ogniu (zupa ma tyko delikatnie mrugać) do czasu, aż buraczki będą miękkie 
  • odstawiam z ognia na około 15 minut, by trochę przestudzić 
  • hartuję śmietanę - wlewam do dużego kubka, solę, dodaję 4 łyżki chłodnej wody, następnie stopniowo dodaję wywar z zupy (kilka łyżek) 
  • śmietanę stopniowo dodaję do zupy, jednocześnie mieszając, nie wolno zagotować!!! 
  • na koniec doprawiam solą i ewentualnie pieprzem oraz sokiem z cytryny

podałam w asyście podsmażanych ziemniaków, natki pietruszki i ugotowanego jajka:-)




lubię jeść zupy z kawałkami warzyw, jeśli nie przepadacie za pływającymi buraczkami, barszcz możecie przecedzić:-) Smacznego!!!

Tagi: buraczki, podsmażane ziemniaki, sok z cytryny, kwaśna śmietana homogenizowana;

2 komentarze:

  1. Czerwony barszcz z chrupiącymi ziemniakami, ugotowanym jajkiem i udekorowany witaminową natką pietruszki, to poezja smaku:-)
    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń
  2. Najważniejsze to zadowolenie rodziny -ich opinia-po pysznym obiedzie oni widzą radość oczu czuja bicie serca -i słyszą( komplementy ) na temat swoich dań - potraw czy ciast - odpowiednie słowa podkreślają wartość - tego co jedzą - czym się delektują -
    Na tym polega poezja smaku aby skusić - zachęcić radość jaką Pani promieniuje udziela sie wszystkim -Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger