Barszcz z buraczków
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 września 2013 r. O cennych właściwościach buraczków pisałam tu. Dodam tylko, że oprócz buraczków ćwikłowych, cukrowych, pastewnych mamy bardzo duży urodzaj "buraków na Wiejskiej:-)" Barszcz z buraczków, to zupa bardzo warzywna z marchewką, cebulą, pietruszką, podana z zasmażanymi ziemniakami, gotowana na żeberkach, zaprawiona kwaśną śmietaną. Dodatek gotowanego jajka wzbogaca fantastyczny smak. To zdrowe niedrogie i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Cały szkopuł
przygotowania potrawy polega na gotowaniu zupy na malutkim ogniu tak, aby tylko bulgotała, inaczej wszystko się wygotuje, danie straci kolor i smak. Bardzo lubię przygotowywać i jeść takie zupy, tym bardziej, że w domu zawsze był barszcz z koncentratu, który też "był dobry". Jednak ta potrawa to jest kulinarna wyżyna, na którą się wzniosłam. Czerwone kule pięknie obrodziły w moim ogródku,
warzywa już przygotowałam na zimę, a jest ich sporo, dlatego to danie nieraz zagości na moim stole.Receptura pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowana.
Barszcz z buraczków
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
28 września.
Sycący barszcz z buraczków!
Chrupiące talarki z ziemniaczków powodują, że zupa jest pożywna i ma ciekawy smak. Podana w asyście gotowanego jajka jest bardzo zachęcająca, a przyprószona natką pietruszki sprawia, ze mamy w talerzu multum składników odżywczych tak cennych dla naszego organizmu:-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 1 godz. i 30 min
Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 8
Rozmiar porcji: 1 talerz (250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 79
podałam w asyście podsmażanych ziemniaków, natki pietruszki i ugotowanego jajka:-)
lubię jeść zupy z kawałkami warzyw, jeśli nie przepadacie za pływającymi buraczkami, barszcz możecie przecedzić:-)
Smacznego!!!
Tagi: buraczki, podsmażane ziemniaki, sok z cytryny, kwaśna śmietana homogenizowana;
Składniki:
- żeberka: 300 g
- czerwone buraczki: 500-600 g (6 średnich)
- marchew: 1 duża
- cebula: 1 średnia
- pietruszka: 1 średnia
- woda: 3 litry
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1 płaska łyżeczka
- ziele angielskie: 6 ziarenek
- liście laurowe: 3
- śmietana 22% lub 30%: 200 g (4 łyżki)
- sok z cytryny: kilka kropel
- natka pietruszki: kilka gałązek
- ugotowane jajka: 1 na osobę
- podsmażane ziemniaki: w zależności od liczby osób
Przygotowanie
- najpierw płuczę mięso i dzielę na 3 części, wkładam do garnka i zalewam 3 litrami zimnej wody (może być źródlana)
- doprowadzam do wrzenia, usuwam szum, solę, zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut
- w międzyczasie obieram buraczki, płuczę, kroję w drobne słupki
- obieram marchewkę, pietruszkę i cebulę (obrać tylko zewnętrzne liście, nie przycinać przy korzonkach, aby cebula nie rozpadła się podczas gotowania po pół godziny gotowania żeberek dodaję cebulę i pietruszkę
- po zakończeniu gotowania (około 40 minutach) dodaję przekrojoną na cztery części marchewkę oraz buraczki
- doprawiam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, dodaję ziele angielskie, liście laurowe gotuję pod przykryciem (można z lekko uchyloną pokrywką) przez około 40 minut, na bardzo malutkim ogniu (zupa ma tyko delikatnie mrugać) do czasu, aż buraczki będą miękkie
- odstawiam z ognia na około 15 minut, by trochę przestudzić
- hartuję śmietanę - wlewam do dużego kubka, solę, dodaję 4 łyżki chłodnej wody, następnie stopniowo dodaję wywar z zupy (kilka łyżek)
- śmietanę stopniowo dodaję do zupy, jednocześnie mieszając, nie wolno zagotować!!!
- na koniec doprawiam solą i ewentualnie pieprzem oraz sokiem z cytryny
Tagi: buraczki, podsmażane ziemniaki, sok z cytryny, kwaśna śmietana homogenizowana;
Czerwony barszcz z chrupiącymi ziemniakami, ugotowanym jajkiem i udekorowany witaminową natką pietruszki, to poezja smaku:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności...
Najważniejsze to zadowolenie rodziny -ich opinia-po pysznym obiedzie oni widzą radość oczu czuja bicie serca -i słyszą( komplementy ) na temat swoich dań - potraw czy ciast - odpowiednie słowa podkreślają wartość - tego co jedzą - czym się delektują -
OdpowiedzUsuńNa tym polega poezja smaku aby skusić - zachęcić radość jaką Pani promieniuje udziela sie wszystkim -Pozdrawiam Serdecznie