Ciasto porzeczkowe nr I
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 sierpnia 2013 r. Wydaje mi się, że czerwone porzeczki to owoce trochę niedoceniane i zapomniane. A warto wiedzieć, że już od XVI w są uznawane za swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Kompozycja witamin i minerałów sprawia, że "ribes rubrum" są doskonałą bronią w walce z efektami starzenia. Witamina C neutralizuje wolne rodniki, PP zapobiega pękaniu naczynek, a żelazo zapewnia skórze zdrowy koloryt.W mniejszych ilościach występują tu również witaminy z grupy B (B1, B2) oraz witamina A. Owoce są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza fosforu, wapnia i magnezu, a także cynku i potasu. Porzeczki to nie tylko dawka witamin i minerałów ale również naturalny detoks. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu pomagają oczyścić organizm. Poleca się je w chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Są bogate w pektyny(rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit, dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływają na przemianę materii, są pomocne przy niestrawnościach, zgadze i zaparciach, a obecność polifenoli łagodzi bóle menstruacyjne. Zawartość garbników w skórce czerwonych porzeczek powoduje działanie tonizujące i antybakteryjne dlatego szczególnie poleca się je osobom zmagającym z cerą tłustą i trądzikową. Owoce te uważane są za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.Działają wzmacniająco i odświeżająco. Porzeczki najlepiej jeść na surowo ale są one również doskonałym dodatkiem do deserów i ciast o czym można się przekonać już za chwilę :-) Porzeczkowiec nr I Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 sierpnia. Wyborne ciasto porzeczkowe!!! Latem najbardziej smakują ciasta owocowe. W wyniku połączenia kwaskowatych porzeczek pachnących jeszcze słońcem z orkiszową kruchością ciasta i chrupiącą kokosową bezą otrzymałam najwspanialszy smak lata. Ciasto najlepiej smakuje z filiżanką kawy czy herbaty na tarasie lub balkonie :-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Ciasto:- czerwone porzeczki: 500 g
- mąka tortowa: 200 g
- mąka orkiszowa: 200 g
- masło (najlepiej Lurpak): 250 g
- cukier drobny do wypieków: 2/3 szklanki
- jajko wiejskie od gospodyni: 1
- sól morska: szczypta
- białka: 4
- drobny cukier do wypieków: 1 szklanka
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe: 5 łyżek
- drobno pokruszone biszkopty: kilka
Przygotowanie:
- mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z posiekanym masłem
- dodaję cukier jajko i szczyptę soli zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki na 30 minut
- po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do tortownicy (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia
- nakłuwam widelcem i wstawiam do rozgrzanego do 180o C piekarnika na około 15 minut
- w tym czasie płuczę, szypułkuję i osuszam porzeczki
- białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier i na koniec ekstrakt waniliowy
- do ubitych białek delikatnie dodaję wiórki kokosowe i porzeczki
- na podpieczony spód ciasta
- wykładam pokruszone biszkopty
- a następnie pianę
- ciasto piekę jeszcze około 30 minut :-)
Pyszności !!!
Tagi: czerwone porzeczki, mąka orkiszowa, ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe;
OdpowiedzUsuńSmaczne orkiszowe ciasto z porzeczkowo-kokosową bezą, owiane nutą wanilii, to kwintesencja wspaniałego lata 2013....
Pyszności :-)