środa, 31 lipca 2013

"Chłodnik porzeczkowy"

Chłodnik porzeczkowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 lipca 2013 r. Chłodniki są pyszne zdrowe, łatwe do przygotowania, a przy tym nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Szczególnie warto je jeść, gdy żar leje się z nieba i brak apetytu. Te lekkie zupy orzeźwiają dodają energii, gaszą pragnienie, uzupełniają niedobory płynów i nie obciążają żołądka. Na dodatek można je robić z dowolnych składników, przetworów mlecznych, zakwasów, bulionów, owoców i warzyw. Najlepsze chłodniki to te przyrządzane z surowych owoców i warzyw. Dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom wzmacniają odporność organizmu, regenerują i utrzymują w świetnej kondycji fizycznej. Mają też korzystny wpływ na urodę, poprawiają stan cery, włosów, zębów i paznokci.Te letnie zupy są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Są jednak bardzo sycące, bo zawierają ogromną ilość błonnika. Znakomicie chłodzą i pomagają przetrwać największe upały. Ponieważ mamy sezon porzeczkowy, więc przygotowałam chłodnik z tymi właśnie owocami. Jest to moja wariacja, która powstała z połączenia czerwonej i czarnej porzeczki na bazie jogurtu naturalnego i kefiru, otoczona nutą wanilii. Dodatek makaronu farfalle sprawił, że nie trzeba było myśleć o drugim daniu :-) 
Chłodnik porzeczkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 lipca
Orzeźwiający chłodnik porzeczkowy!!! 
Chłodnik porzeczkowy serwowany w cienistym ogrodzie, to szczypta kulinarnej elegancji na upały. Niby zupa z porzeczek ale odpowiednio przyrządzona, potrafi przyjemnie zaskoczyć:-)
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min 
Łączny czas: 20 min 
Liczba porcji: 4 
Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz) 
Liczba kilokalorii w porcji: 252 

Składniki: 

  • jogurt naturalny: 400 g
  • kefir: 400 g 
  • czerwone porzeczki: 300 g 
  • czarne porzeczki: 300 g 
  • cukier waniliowy: 20 g 
  • cukier trzcinowy: 3 łyżki 
  • makaron farfalle: 100 g 

Przygotowanie:

  1. Jogurt i kefir mieszam z cukrem waniliowym (domowej roboty). 
  2. Połowę z przygotowanych owoców miksuję i dodaję do masy jogurtowo-kefirowej, mieszam.
  3. Doprawiam cukrem do smaku i ponownie mieszam. 
  4. Pozostałe owoce dodaję do zupy i ponownie mieszam. 
  5. Na koniec dodaję ugotowany w między czasie makaron i wstawiam zupę do lodówki :-) 
                                                     Podaję udekorowaną porzeczkami:-)






Tagi: czerwone porzeczki, czarne porzeczki, jogurt naturalny, kefir, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, 
            makaron farfalle;

 Kwaśnie, no właśnie

3 komentarze:

  1. jaki ma obłędnie różowy kolor <3 zakochałam się! :D

    OdpowiedzUsuń

  2. Zapewniam, że oprócz bajecznego koloru ma orzeźwiający smak i piękny zapach :-)

    OdpowiedzUsuń

  3. Przepraszam za to zdjęcie ale komputer od rana dziś fiksuje
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))