czwartek, 7 lutego 2013

" ŚLIWKI W SYROPIE KLONOWYM "

Śliwki zawierają dużo pektyn.
Ich spożywanie korzystnie wpływa na układ trawienny, zapobiega zaparciom i co ważne szczególnie dla nas kobiet spowalnia proces starzenia się skóry.
Dlatego teraz zabiorę się do przygotowania deseru śliwkowego.

Pisząc o śliwkach znowu ulegam wspomnieniom - pamiętam jak babcia przygotowywała knedle z węgierkami posypane cukrem pudrem albo zupę śliwkową z kluskami własnoręcznie przygotowanymi.
Jakie to było pyszne.
Moja propozycja nie będzie aż tak ambitna jak babki, co nie oznacza, że nie będzie ona smaczna:-)


Potrzebuję:


  • 5 śliwek - obojętnie jakich
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • laska cynamonu
Śliwki, syrop klonowy, wodę, sok z cytryny i laskę cynamonu przekładam do garnka.
Gotuję na małym ogniu około 15 minut.
Owoce powinny zmięknąć ale zachować swój kształt.
Po tym czasie zdejmuję naczynie z ognia, wyjmuję laskę cynamonu.
Śliwki przekładam do moich pucharków z odrobiną sosu.
Posypuję orzeszkami pinii.

To by było na tyle w tym temacie :-)

Trzymajcie się ciepło :-)

1 komentarz :

  1. Sliwki w syropie klonowym to deser, który z sentymentem przywołuje wspomnienia z dziecinnych lat kiedy babka przygotowywała zupę śliwkową z własnoręcznie zrobionymi kluskami....
    Hm... jakie to było pyszne :-)
    Trzymajcie się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))