środa, 23 stycznia 2013

" OGÓRKOWA "

Witam !!!

Tym razem w moim gotowaniu polecam ogórkową.

Składniki :

1/2 kg ogórków kiszonych
6 ziemniaków
4 duże marchewki
1 pietruszka
seler
por
kostka rosołowa
liść laurowy
ziele angielskie
posiekany koperek
2 płaskie łyżki mąki
2 litry wody
150 ml śmietany
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia


Przygotowanie :

Zagotuj 2 litry wody z 2 kostkami rosołowymi.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj do gotującego się wywaru razem z ziemniakami, porem, liściem laurowym i zielem angielskim ( 2-3 ziarenka ).
Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki.
Podsmaż je na patelni na 4 łyżkach oleju.
Dodaj do zupy.
Wywar przypraw solą i pieprzem.
Wymieszaj.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką tak, aby nie było grudek.
Połącz z zupą.
Chwilę podgotuj i zdejmij z ognia.
Przed podaniem ozdób koperkiem.

I gotowe - smacznego !!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))