stycznia 04, 2013

" KNEDLE "

Print Friendly and PDF

KNEDLE

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 4 stycznia 2013 r.

Knedle to mączna potrawa, wywodząca się z Niemiec, bardzo popularna w Polsce. Mają postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem, bądź innymi specjałami. Ponieważ uwielbiam śliwki, dlatego ciasto knedlowe łączę z kwaskowatą nutą węgierek. 
Efektu smakowego dodaje podprażona na maśle bułka tarta, cukier puder, czy kleks śmietany:-)
Jeszcze ważna informacja - sekretem dobrego ciasta na knedle jest odpowiednia temperatura przeciskanych ziemniaków. Gdy do wyrabianej masy użyjemy ciepłych, przeciśniętych ziemniaków, to trzeba będzie dodać więcej mąki, przez co nasze kluski wyjdą twarde. Zalecam przeciskać letnie ziemniaki. Ciasto musi być sprężyste, jeśli będzie kleić się do rąk, trzeba dosypać mąki :-) 

Knedle 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 stycznia

Tradycyjne, domowe knedle! 
Domowe knedle to zgrabny melanż delikatnego ciasta knedlowego z kwaskowatą nutą węgierek. Doskonałe danie obiadowe, polecam :-) 

Oceny: 4,8 

Czas przygotowania: 40 min 
Czas gotowania: 15 min 
Łączny czas: 55 min 

Rozmiar porcji: 1 knedel 
Liczba kilokalorii w porcji (ok. 60 g): 88
Tłuszcz na porcję: 0,3 g 
Węglowodany na porcję: 20 g 
Białko na porcję: 1 g 


  Składniki: 

  • śliwki węgierki( mogą być inne ): 1 kg 
  • mąka: 1/2 kg 
  • ziemniaki: 3 sztuki 
  • jajko wiejskie od gospodyni: 1 sztuka 
  • woda: do zarobienia ciasta 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 

   Przygotowanie:

  1. Śliwki czyszczę i usuwam pestki. 
  2. Ziemniaki obieram, gotuję, studzę ( aby były letnie ) i rozgniatam.
  3. Mieszam z mąką, jajkiem i wodą. 
  4. Wodę dodaję stopniowo, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobione   ciasto powinno być elastyczne. 
  5. Wałkuję na grubość 0,5 cm.
  6. Przy pomocy szklanki lub nakrętki do słoika wycinam krążki. 
  7. Na środek każdego krążka układam śliwkę :-) 
  8. Dokładnie łączę brzegi i formuję kulki. 
  9. Gotuję wodę z dodatkiem soli ( 1/2 łyżeczki ).
  10. Knedle wkładam do wrzącej wody i gotuję przez 10-15 minut. Trzeba obserwować knedle i po wypłynięciu gotować ok. 5 min. 
  11. Przed podaniem obtaczam w przyrumienionej bułce tartej, polewam śmietaną lub jogurtem w zależności co kto lubi, ja preferuję jogurt.
  12. Posypuję cukrem lub cynamonem. 
  13. Knedle układam na talerzyku posypanym cukrem pudrem. 

 I gotowe - smacznego !!! 



 Tagi: knedle, knedle ze śliwkami, śliwki;

1 komentarz:

  1. Polecam tradycyjne, domowe knedle z prawdziwą śliwką węgierką w środku, posypane cynamonem.
    To jest pyszne :-)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger