Grochówka
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2013 r. Mimo długiego czasu gotowania gorąca grochówka przepełniona zapachem wędzonki dodaje wszystkim wigoru, a unoszący się w kuchni fantastyczny zapach pobudza zmysły i koi duszę. Może zupa ta kojarzy się z poligonem wojskowym ale moje gotowanie to podróż po stylach i smakach. A groch ma dużo cennych składników, skupia w sobie jak w soczewce witaminy A, B, C, E, mikroelementy-wapń, fosfor, magnez. Więc reasumując grochówka, to samo zdrowie jest bardzo smaczna, a co najważniejsze sycąca i nie trzeba już drugiego dania:-) Grochówka Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 stycznia. Najsmaczniejsza grochówka!!! Jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smak jest pyszny, zupa doskonale rozgrzewa i jest idealna na zimowe dni. Serdecznie polecam:-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 45 min Rozmiar porcji: 330 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 214 Węglowodany na porcję: 23 g Białko na porcję: 14 g Tłuszcz na porcję: 8 g Składniki: groch łuskany: 500 g zimna woda (użyłam źródlanej): 3 litry żeberka bez kości: 700 g boczek wędzony: kawałeczek ziemniaki: 4-5 cebula: 1 marchew: 1 seler: kawałek ziele angielskie: 2 ziarenka pieprz: 4 ziarenka listek laurowy: 1 sól morska: do smaku świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki majeranek: 1 łyżeczka Przygotowanie:
Groch dokładnie przepłukuję i moczę przez około 24 godziny.
Żeberka i boczek zalewam zimną wodą dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz doprowadzam do wrzenia,
a następnie gotuję na małym ogniu.
Cebulę i seler kroję na drobno.
Po około 30 minutach dodaję włoszczyznę cebulę i groch.
Gotuję tak długo, aż groch będzie miękki.
Równocześnie na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę dodaję do zupy.
Ziemniaki bardzo cienko obieram kroję w kostkę i dorzucam do zupy.
Wszystko gotuję do miękkości.
Na koniec doprawiam zupę majerankiem.
Potrawę przyprawiam do smaku i można konsumować:-)
Smacznego !!!
Tagi: groch łuskany żeberka, włoszczyzna, majeranek;
Grochówka przepełniona zapachem wędzonki dodaje wszystkim wigoru, unosząca się w kuchni cudna woń pobudza duszę i ciało.
OdpowiedzUsuńŚciskam :-)
Czytać warto - jest mało przepisów opisujących walory dania - z warzyw czy z owoców -wszyscy podają tylko przepis i potrzebne składniki -nikt się nie trudzi aby opisać ile witamin ile soli mineralnych czy jaki smak posiada - en czy inny składnik -
OdpowiedzUsuńKupiłem kiedyś groch raz na targu i raz w sklepie - namoczyłem przynajmniej 24 godziny przy gotowaniu był twardy jak kamień - drugi raz moczyłem 48 godzin i sytuacja się powtórzyła -inaczej ma się sprawa z grochem zerwanym z grządki - po 24 godzinach moczenia można jeść miękki -Pozdrawiam serdecznie