stycznia 17, 2014

"Kapusta z grzybami i żurawiną"

Print Friendly and PDF

Kapusta z grzybami i żurawiną


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 stycznia 2014 r. Generalnie nie przepadam za kapustą kiszoną, której zawsze mam w nadmiarze, a to za sprawą mojej mamy, która rok rocznie ją kisi. Jednak szukając inspiracji i przeglądając różne receptury na nadzienie do pasztecików, odkryłam kapustę z grzybami i żurawiną. Ta potrawa wydała mi się bardzo nietypowa i nowoczesna. Szczególnie oczarował mnie dodatek żurawiny. Ponadto kapusta skąpana w winie, dodatek grzybów, jabłuszko, natka pietruszki. Wszystko idealnie skomponowane, a smaki
wysublimowane. Tak przygotowaną kapustą nafaszerowałam paszteciki i uzyskałam smaczny duet. Mogę powiedzieć - to jest najpyszniejsza kapucha pod słońcem. Na szczególną uwagę zasługują owoce żurawiny, które pełnią tu fantastyczną rolę, bo łagodzą jej kwaskowaty smak i nadają słodyczy. Tę kapustę można również wykorzystać do pysznej tarty lub zjeść solo jako pyszną zdrową przekąskę. Naprawdę polecam :-) 
Kapusta z grzybami i żurawiną Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia
Niezwykła kapusta z grzybami i żurawiną! 
Ta potrawa, to zdecydowanie odkrywcze podejście do kapusty kiszonej :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 29 min Łączny czas: 49 min 
Liczba kilokalorii w 100 g: 44 Węglowodany w 100 g: 5,6 g Białko w 100 g: 1,1 g Tłuszcz w 100 g: 2,3 g Błonnik w 100 g: 2,7 g 


Składniki:

(Receptura pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-)) 
  • mrożone podgrzybki: 250 g 
  • kapusta kiszona: 500 g 
  • cebula: 1 
  • jabłko: 1/3 
  • oliwa: 2 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • kminek cały: 1/2 łyżeczki 
  • sos sojowy: 1 łyżka 
  • cukier: 1 łyżeczka 
  • białe wino lub woda lub domowy bulion: 1/2 szklanki 
  • woda: 1/4 szklanki 
  • suszona żurawina (lub pokrojone suszone śliwki): 100 g 
  • posiekana natka pietruszki: 1/2 łyżki 
  • oliwa extra vergine: 2 łyżki 

Przygotowanie:

  • rozmrożone podgrzybki kroję na kawałki 
  • kapustę wykładam na sitko i dwukrotnie płuczę pod bieżącą wodą, odciskam i tnę nożyczkami w kilku miejscach 
  • cebulę obieram i kroję w kosteczkę 
  • jabłko obieram i ścieram na tarce 
  • na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewam oliwę, dodaję cebulę, którą delikatnie rumienię przez około 5 minut dodaję kapustę, przyprawy: sól, pieprz (kminku nie dodawałam, ponieważ kapusta mojej mamy w oryginale posiada kminek), sos sojowy i cukier mieszając smażę przez minutę dodaję rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażę przez minutę wlewam wino oraz dodatkową wodą i gotuję dodaję owoce żurawiny, przykrywam i gotuję przez około 10 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszam następnie zdejmuję pokrywę i gotuję przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam 
  • na koniec witaminka C - posiekana natka pietruszki i oliwa extra vergine gotuję jeszcze przez 1-2 minuty i odstawiam z ognia


                                                     Smacznego!!! 

Tagi: kapusta kiszona, podgrzybki, suszona żurawina, sos sojowy, białe wino, natka pietruszki;

2 komentarze:


  1. Żurawina osładza kwaśną kapustę, nadaje jej nietypowy smak, który bardzo przypadł mi do gustu.
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawina na pewno dodaje daniu z kapustą inny wymiar smaku-kto nie umie kaprysić - doceni staranie- przy przyrządzaniu potrawy-znam takich który -kapryszą -grymaszą - nawet nie próbując jak smakuje zupa,czy inna potrawa-oceniają według swojego widzimisię -Dla mnie smak takiego dania zrobił by wrażenie -Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger