Kapusta z grzybami i żurawiną
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 stycznia 2014 r. Generalnie nie przepadam za kapustą kiszoną, której zawsze mam w nadmiarze, a to za sprawą mojej mamy, która rok rocznie ją kisi. Jednak szukając inspiracji i przeglądając różne receptury na nadzienie do pasztecików, odkryłam kapustę z grzybami i żurawiną. Ta potrawa wydała mi się bardzo nietypowa i nowoczesna. Szczególnie oczarował mnie dodatek żurawiny. Ponadto kapusta skąpana w winie, dodatek grzybów, jabłuszko, natka pietruszki. Wszystko idealnie skomponowane, a smaki
wysublimowane. Tak przygotowaną kapustą nafaszerowałam paszteciki i uzyskałam smaczny duet. Mogę powiedzieć - to jest najpyszniejsza kapucha pod słońcem. Na szczególną uwagę zasługują owoce żurawiny, które pełnią tu fantastyczną rolę, bo łagodzą jej kwaskowaty smak i nadają słodyczy. Tę kapustę można również wykorzystać do pysznej tarty lub zjeść solo jako pyszną zdrową przekąskę. Naprawdę polecam :-)
Kapusta z grzybami i żurawiną
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
10 stycznia.
Niezwykła kapusta z grzybami i żurawiną!
Ta potrawa, to zdecydowanie odkrywcze podejście do kapusty kiszonej :-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 29 min
Łączny czas: 49 min
Liczba kilokalorii w 100 g: 44
Węglowodany w 100 g: 5,6 g
Białko w 100 g: 1,1 g
Tłuszcz w 100 g: 2,3 g
Błonnik w 100 g: 2,7 g
Składniki:
(Receptura pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-))
- mrożone podgrzybki: 250 g
- kapusta kiszona: 500 g
- cebula: 1
- jabłko: 1/3
- oliwa: 2 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- kminek cały: 1/2 łyżeczki
- sos sojowy: 1 łyżka
- cukier: 1 łyżeczka
- białe wino lub woda lub domowy bulion: 1/2 szklanki
- woda: 1/4 szklanki
- suszona żurawina (lub pokrojone suszone śliwki): 100 g
- posiekana natka pietruszki: 1/2 łyżki
- oliwa extra vergine: 2 łyżki
Przygotowanie:
- rozmrożone podgrzybki kroję na kawałki
- kapustę wykładam na sitko i dwukrotnie płuczę pod bieżącą wodą, odciskam i tnę nożyczkami w kilku miejscach
- cebulę obieram i kroję w kosteczkę
- jabłko obieram i ścieram na tarce
- na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzewam oliwę, dodaję cebulę, którą delikatnie rumienię przez około 5 minut dodaję kapustę, przyprawy: sól, pieprz (kminku nie dodawałam, ponieważ kapusta mojej mamy w oryginale posiada kminek), sos sojowy i cukier mieszając smażę przez minutę dodaję rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażę przez minutę wlewam wino oraz dodatkową wodą i gotuję dodaję owoce żurawiny, przykrywam i gotuję przez około 10 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszam następnie zdejmuję pokrywę i gotuję przez około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszam
- na koniec witaminka C - posiekana natka pietruszki i oliwa extra vergine gotuję jeszcze przez 1-2 minuty i odstawiam z ognia
OdpowiedzUsuńŻurawina osładza kwaśną kapustę, nadaje jej nietypowy smak, który bardzo przypadł mi do gustu.
Serdeczności:-)
Żurawina na pewno dodaje daniu z kapustą inny wymiar smaku-kto nie umie kaprysić - doceni staranie- przy przyrządzaniu potrawy-znam takich który -kapryszą -grymaszą - nawet nie próbując jak smakuje zupa,czy inna potrawa-oceniają według swojego widzimisię -Dla mnie smak takiego dania zrobił by wrażenie -Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń