stycznia 17, 2013

" NADZIEWANA PAPRYKA "

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!


Jeśli dopadł Cię ostry głód, a w lodówce masz dużo papryki, to koniecznie ją zagospodaruj.
Możesz ją podać jako danie główne faszerując ją bobem, soczewicą lub hummusem.
Zamiast mozzarelli dodaj fetę.
Zaostrzy łagodny smak papryki.
Jeśli lubisz mięso, to nafaszeruj paprykę mięsem najlepiej drobiowym.
Jest to mięso delikatne i nie zdominuje smaku warzyw.
To danie służy wzmocnieniu odporności, a mamy zimę i może ona być w każdej chwili zachwiana.
Polecam gorące warzywa z dodatkiem czosnku i .....pachnących latem ziół. 


Składniki :

po 3 czerwone i żółte papryki
3 ząbki czosnku
200 g pomidorów koktajlowych na gałązkach
sól morska
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
łyżka oliwy z oliwek
mozzarella


Przygotowanie :

Papryki umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne.
Posiekaj czosnek.
Do każdej z połówek włóż pomidorki i czosnek.
Posyp przyprawami i ziołami, skrop oliwą i grilluj w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 30 minut.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Wyjmij papryki z piekarnika, każdą przykryj plastrem sera.
Danie zapiekaj około 10 minut, aż mozzarella się rozpuści.
Podawaj gorące.
Moja wersja tej potrawy - z mięsem drobiowym, ma boski smak.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut


SMACZNEGO !!!



1 komentarz:

  1. Witajcie !!!
    Danie z papryką w roli głównej jest naprawdę super. Paprykę możesz faszerować bobem, soczewicą - jak dla mnie najlepiej smakuje z mięsem drobiowym, ponieważ jest delikatne i nie dominuje smaku warzyw. Ponadto zaserwowany tu czosnek wzmacnia naszą odporność, a to jest bardzo ważne szczególnie w porze zimowej - dlatego bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger