Witajcie Kochani !!!
Moja propozycja na dzień dzisiejszy to danie, które jest wspomnieniem lata, pysznej zabawy w ogrodzie podczas grillowania, biesiadowania, kąpania się w promieniach słonecznych.Jest to danie lekkie i bardzo smaczne.
Delikatne mięso w pikantnej marynacie, kwaskowe pomidorki i ostra rukola to trio, które lekko rozgrzewa, ale nie jest zbyt ciężkie.
A to bardzo dobrze, gdyż zostaną siły na deser.
Składniki :
2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
szczypta słodkiej papryki w proszku
szczypta suszonego czosnku
300 g piersi kurczaka
6 pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
100 g rukoli
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę:Wymieszaj olej, sos sojowy i łyżkę octu balsamicznego ze słodką suszoną papryką i suszonym czosnkiem.
Piersi kurczaka umyj, włóż do miski, zalej marynatą i odstaw do lodówki na godzinę.
Mięso grilluj w piekarniku na ruszcie około 5-6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełóż na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5 minut.
Umyj i przekrój pomidorki koktajlowe na połówki.
Na ruszcie rozłóż folię aluminiową, na niej ułóż pomidorki i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
Przygotuj domowy sos balsamico: umyj i posiekaj bazylię, wymieszaj ją z 2 łyżkami octu balsamicznego, oliwą z oliwek i solą morską.
Umyj i osusz rukolę.
Gotowe piersi kurczaka ułóż na pięknym talerzu z pomidorkami i rukolą.
Całość polej sosem balsamico.
Jeśli nie lubisz, bądź w ogóle nie jesz mięsa zamiast kurczaka możesz zgrillować ser tofu.
Posyp go solą i ziołami prowansalskimi i owiń folią aluminiową.
Wiem, że będzie pysznie, więc tylko pro forma - SMACZNEGO !!!
Liczba porcji: 2Czas wykonania: 1,5 godziny
Witajcie Kochani !!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na kurczaka z rukolą.
Jest to danie lekkie i smaczne. Delikatne mięso w pikantnej marynacie, kwaskowe pomidorki i ostra rukola lekko rozgrzewają ale nie są zbyt ciężkie, dzięki temu możemy sobie dodatkowo zafundować pyszny deser bez wyrzutów sumienia.