kwietnia 29, 2014

"Tort Berry & White"

Print Friendly and PDF
"Tort Berry & White"

Tort Berry & White


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 kwietnia 2014 r. Tort Berry&White jest spełnieniem marzeń dla fanów jagód i malin. Owoce są spowite na puszystym biszkopcie, a następnie otulone musem czekoladowym. Krem czekoladowy po schłodzeniu jest tak dobry, że można go wyjadać łyżeczkami, bez opamiętania. Słodycz czekolady jest przełamana kwaskowatymi owocami, dzięki czemu smak tortu jest delikatny, orzeźwiający, można by powiedzieć niebiański. Przeplatają się

kwietnia 28, 2014

"Placki z zsiadłego mleka"

Print Friendly and PDF
"Placki z zsiadłego mleka"

Placki z zsiadłego mleka


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 kwietnia 2014 r. Zanim przejdę do opisu tych placuszków, chciałabym odpowiedzieć na pytanie, co to jest zsiadłe mleko? Można powiedzieć skwaszone, czy kwaśne mleko i też będzie dobrze. Jest to produkt mleczny, który powstaje ze świeżego mleka niepasteryzowanego, ani niesterylizowanego, odstawionego (najlepiej w ciepłe miejsce) do skwaśnienia. W świeżym mleku fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Mleko po skwaszeniu rozwarstwia się na dwie frakcje: gęstą (skrzep kwasowy) i płynną serwatkę. Górna warstwa charakteryzuje się specyficzną gęstą konsystencją, zbliżoną do kisielu mlecznego, którą można kroić. Po schłodzeniu i wymieszaniu dwóch części, mamy już gotowe do spożycia "zsiadłe mleko", które zawsze podaję do obiadu, no chyba, że jest zupa. W mojej lodówce ten napój jest stałym bywalcem. Kiedy więc natrafiłam na powyższy przepis, dzięki książce pt. "Omlety, placki, racuchy" - Biruta Markuza, od razu postanowiłam wykorzystać nadwyżkę mojego mleka. A tak się złożyło, że kluczowym elementem jest właśnie zsiadłe mleko. Receptura mało skomplikowana, bardzo szybka, a placuszki mięciutkie jak poduszki w środku i chrupiące na brzegach. Takie placki bardzo dobrze się sprawdzają na obiad, śniadanie, czy podwieczorek. Przyprószyłam je cukrem pudrem, dla chętnych podałam konfiturę czereśniową. Danie iście wyborne, polecam:))

Placki z zsiadłego mleka Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 kwietnia
Puszyste placki z zsiadłego mleka! 
Placuszki są tak lekkie i puszyste, że rozpływają się w ustach :)) 

Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 15 min 
Czas pieczenia: 20 min 
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 20 placków
Rozmiar porcji: 1 placek  

Składniki: 

  • jajko: 1 
  • cukier trzcinowy: 1 łyżka 
  • sól morska: szczypta 
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki 
  • zsiadłe mleko: 1 szklanka 
  • mąka pszenna: 2 szklanki 
  • olej roślinny: do smażenia 
  • cukier puder: do posypania 
  • konfitura czereśniowa: do posmarowania 

Przygotowanie:

  • żółtko ucieram z cukrem, solą, sodą i wlewam zsiadłe mleko 
  • wsypuję mąkę, cały czas ucierając utartą masę 
  • ostrożnie mieszam z ubitą pianą z białka 
  • na patelni rozgrzewam tłuszcz i łyżką kładę ciasto formując nieduże placuszki 
  • smażę z obu stron na złoty kolor 
  • posypuję cukrem pudrem, lub smaruję konfiturą czereśniową (można podać z karmelem, śmietaną, jogurtem, czy syropem klonowym)
Placki z zsiadłego mleka

Placki z zsiadłego mleka

Placki z zsiadłego mleka

                                                   Smacznego !!!

Tagi: soda oczyszczona, zsiadłe mleko, cukier trzcinowy, cukier puder, konfitura czereśniowa;

kwietnia 27, 2014

"Barszcz biały"

Print Friendly and PDF
"Barszcz biały"

Barszcz biały


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup. Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie mięsno-warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy. Potem dodałam klopsiki z białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawie

kwietnia 25, 2014

"Sałatka Waldorf"

Print Friendly and PDF
"Sałatka Waldorf"

Sałatka Waldorf


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 24 kwietnia 2014 r. Ta wykwintna sałatka została stworzona w hotelu Waldorf-Astoria przez Oscara Tschirky w Nowym Jorku w 1893 roku. Stąd też jej nazwa. Oryginalna receptura składała się tylko z czerwonych jabłek, selera i majonezu. Posiekane orzechy włoskie zostały dodane później. Do jej przygotowania przekonało mnie nowojorskie pochodzenie i

kwietnia 19, 2014

"Mazurek kajmakowy II"

Print Friendly and PDF
"Mazurek kajmakowy II"

Mazurek kajmakowy II


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 kwietnia 2014 r. Tak mnie urzekło tworzenie mazurków, że w krótkim czasie zrobiłam trzy, a to jeszcze nie koniec. Tym razem przygotowałam kruchy, piaskowy, genialny spód, który otoczyłam spiralką i zrobiłam na nim kratkę, którą wypełniłam marmoladą żurawinową, masą kajmakową przygotowaną z mleka skondensowanego, ozdobiłam orzechami włoskimi, naprzemiennie

kwietnia 19, 2014

"Mazurek kajmakowy"

Print Friendly and PDF
"Mazurek kajmakowy"

Mazurek kajmakowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 kwietnia 2014 r. Tradycyjne świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń, tworzą świąteczną atmosferę. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta, w których prym wiedzie mazurek kajmakowy. Wyjątkowość tego przysmaku polega na tym, że jego wykończenie zależy tylko i wyłącznie od naszej

kwietnia 17, 2014

" Mazurek z marmoladą pomarańczową "

Print Friendly and PDF
" Mazurek z marmoladą pomarańczową "

Mazurek z marmoladą pomarańczową


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2014 r. Przepis na mazurka przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.

kwietnia 15, 2014

"Torcik wiosenny"

Print Friendly and PDF
"Torcik wiosenny"

Torcik wiosenny


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 kwietnia 2014 r. Trawa zaczyna się zielenić, promyki słońca coraz bardziej ogrzewają nasze ciała, na drzewach pojawiają się pierwsze pąki. Widziałam już pierwsze żonkile i piękny krzew żółtej forsycji, to wszystko zwiastuje nam wiosnę, moją ulubioną porę roku, z którą zawsze w parze przybywają święta wielkanocne. Uroczystości wielkanocne kojarzą się z kolorowymi

kwietnia 12, 2014

"Ciasteczka z czekoladą"

Print Friendly and PDF
"Ciasteczka z czekoladą"

Ciasteczka z czekoladą


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 kwietnia 2014 r. Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Czekolady ? Właśnie z tej okazji postanowiłam upiec te ciasteczka. Są one proste w wykonaniu, ciasto składa się z masła, cukru, jajka, mąki, gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Ciasteczka idealnie harmonizują z kubkiem kawy z mlekiem. Cechuje je kruchość i delikatność, trudno im się oprzeć, szczególnie,

kwietnia 11, 2014

"Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi"

Print Friendly and PDF
"Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi"

Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 kwietnia 2014 r. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis, na który natknęłam się tutaj. Mało skomplikowany dobór składników, krótki czas przygotowania, a efekt ??? To kolejna odsłona, pochwały prostoty. Splot ostrych smaków śledziowych z delikatnymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i cebulą wzbogacony sosem majonezowo-musztardowym kreuje pyszny

kwietnia 10, 2014

"Babeczki cytrynowo-makowe"

Print Friendly and PDF
"Babeczki cytrynowo-makowe"

Babeczki cytrynowo-makowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 kwietnia 2014 r. Cytrynowe babeczki z domieszką nasion maku. Budzą moją sympatię już w piekarniku, kiedy pięknie wyrastają, oblewają się złotym rumieńcem, wreszcie pękają na górze, niczym wulkan rozerwany panującym we wnętrzu ciśnieniem. W zachwyt wprawia rozkoszny

kwietnia 08, 2014

"Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową"

Print Friendly and PDF
"Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową"

Krem z białej czekolady z migdałami i nutą pistacjową


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 kwietnia 2014 r. Krem jest kompozycją, w której przeplatają się trzy smaki. Słodycz, którą nadaje biała czekolada, nieco gorzki posmak migdałów i wyrazisty lekko słonawy charakter pistacji. Zespolenie trzech autonomicznych stylów smakowych przerosło moje oczekiwania. Każdy składnik jest wyraźnie wyczuwalny, a jednocześnie idealnie zharmonizowany z całością. Krem z

kwietnia 05, 2014

"Rogaliki Brioche"

Print Friendly and PDF
"Rogaliki Brioche"

Rogaliki Brioche


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2014 r. Kiedy widzę przepis na ciasto drożdżowe Brioche, to rodzi się nieodparta chęć, aby go wprowadzić w życie. To ciasto jest moim faworytem bezpośrednio po sernikach. Dzisiaj chciałabym kontynuować rozkładanie go na czynniki pierwsze. Tu jest dużo parametrów o których należy pamiętać, aby osiągnąć sukces. Jeśli one są spełnione, kres

kwietnia 03, 2014

"Pizza z patelni"

Print Friendly and PDF
"Pizza z patelni"

Pizza z patelni


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 kwietnia 2014 r. Nie wiadomo dokładnie, gdzie sięgają korzenie pizzy. Przypuszcza się, że wypiek, który przypominał formą i smakiem dzisiejszą pizzę, podawali już starożytni Grecy. Następnie ten płaski chleb posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami trafił do Rzymu, a później do Neapolu, gdzie został wzbogacony w pomidory, które z czasem stały się
Copyright © Moje Gotowanie , Blogger