Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r. Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do delikatnej gałązki wyglądają jak najcenniejsze klejnoty. To właśnie te małe rubinki wykorzystałam do dzisiejszych muffinek. Połączyłam je z mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, jogurtem i otuliłam moją ulubioną migdałową kruszonką. Kiedy obserwowałam jak pięknie rosną w
piekarniku, jak czarują migdałowym zapachem cały dom, rozsiewając pozytywną energię wiedziałam, że będzie pysznie. Babeczki są mięciutkie słodko-kwaskowate, w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach. Przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut, świetne na domowy podwieczorek lub imprezę - polecam :)
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
24 lipca.
Puszyste muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką!
Aby muffiny spełniały nasze oczekiwania, trzeba tylko trzymać się jednej prostej zasady - suche i mokre składniki mieszać krótko i niezbyt starannie, tak by pozostały grudki, to daje gwarancję, że będą ładnie wyrastać :-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 muffin
Składniki:
Inspiracja stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-)
Muffiny:
- zmielone migdały: 1 szklanka
- mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 1/2 szklanki
- płatki owsiane: 1/2 szklanki
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka z lekkim czubem
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka z lekkim czubem
- drobny cukier (do wypieków): 2/3 szklanki (użyłam 1/2 szklanki)
- duże jajko: 1
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- olej: 45 ml
- ekstrakt migdałowy (można zastąpić olejkiem): 1 łyżeczka
- czerwona porzeczka: 120 g
- zmielone migdały: 1/2 szklanki
- mąka pszenna: 3 łyżki
- cukier: 3 łyżki
- masło: 2 łyżki
Przygotowanie:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!
Kruszonka:
Kruszonka:
- do rondelka z grubym dnem dodaję masło i rozpuszczam je na średnim ogniu, następnie dodaję cukier, a po krótkim czasie mąkę i zmielone migdały, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia
- piekarnik nagrzewam do 190oC
- formę na muffiny wykładam 12 papilotkami
- porzeczki płuczę, osuszam i odrywam z szypułek
- w jednym naczyniu dokładnie mieszam zmielone migdały, przesianą mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję płatki owsiane (zmieliłam na drobno) i cukier
- w misce łączę trzepaczką jajko, jogurt naturalny, olej i ekstrakt migdałowy
- do suchych składników dodaję mokre, wsypuję porzeczki i mieszam delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników
- nakładam równe porcje ciasta do papilotek, posypuję migdałową kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- piekę przez około 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffin
Aż ślinka cieknie, tak smakowicie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńAle nas rozpieszczasz tymi smakołykami!
Rozpustne gotowanie.
dziękuję za miły komentarz :-)
OdpowiedzUsuńKusisz, żeby zrobić deser z porzeczkami, bo Twoje muffinki są cudne i takie akurat do schrupania :)
OdpowiedzUsuńtak i mam nadzieję, że ktoś tej pokusie ulegnie - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuńTe porzeczki nadają im uroku :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, już sobie wyobrażam, jak smakowały... :)
OdpowiedzUsuń