Ciasto z nutellą
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 21 czerwca 2013 r.
Czy wiesz, że słoiczkami kremu Nutella wyprodukowanymi w ciągu jednego roku można okrążyć kulę ziemską 1,4 razy :-)
Ciasto z nutellą pierwszy raz spróbowałam jakiś czas temu.
Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu.
Wtedy postanowiłam, że to ciasto przygotuje moja siostra, która bardzo lubi kuchnię.
Przepis uzyskałam błyskawicznie od znajomej, niestety pomysł z siostrą legł w gruzach.
Recepturę dalej nosiłam w torebce, a delikatny smak cały czas mnie prześladował.
Upłynęło sporo czasu i dopiero założenie bloga kulinarnego zmotywowało mnie do samodzielnego zrobienia tego rarytasu.
Ciasto było strzałem w dziesiątkę w sam raz na letnią porę, gdy zamiast otwierać piekarnik, otwieram drzwi na taras, gdzie na świeżym powietrzu, skąpanym w promieniach słonecznych raczę się kawałeczkiem takiej delicji.
Cóż więcej potrzeba do szczęścia :-)
To ciasto podane wprost z lodówki, może zastąpić nawet lody.
Zapraszam więc na trójwarstwowy przysmak, który ma genialną, kremową, śmietanowo-serową konsystencje i chrupiący, rozpływający się spód, będący zasługą najzwyklejszych sucharów wymieszanych z czekoladowo-orzechowym kremem :-)
Ciasto z nutellą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca.
Pyszne ciasto z nutellą!!!
Ciasto z nutellą zawsze robi furorę wśród gości.
Jest to lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona ulubionymi owocami w galaretce.
Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jedna zaleta w postaci efektu kolorystycznego:-)
Oceny: 5,0
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Spód:
- suchary: 1 paczka (290 g)
- nutella: 400 g
Warstwa serowa:
- serek waniliowy: 1 kg
- żelatyna: 2 łyżki
- kompot wiśniowy: 1/2 szklanki
Masa z bitej śmietany:
- śmietana kremówka: 0,75 litra
- żelatyna: 3 łyżeczki
- cukier puder (jeśli ktoś lubi słodką śmietanę): wedle uznania, ja dodałam bardzo malutko
Dodatkowo:
- kompot wiśniowy: 1 litr
- galaretki wiśniowe: 3 sztuki
Przygotowanie:
Spód:
- sucharki przekładam do blendera i drobno mielę (nie na pył, aby zachować naturalną chrupkość), przekładam do miski, dodaję Nutellę i całość dokładnie mieszam do połączenia składników
- masę mieszam łyżką, jeśli jest to trudne wyrzucam łyżkę i mieszam ręką
- jest jeszcze trzeci sposób łączenia kremu z sucharkami -do garnka z wodą wstawić słoik z masą i mieszać, aż będzie rzadka
- zmielone sucharki wrzucić do miski i zalać je płynną masą
- całość miksować, aż składniki się wymieszają i połączą
- następnie przenieść do blachy i wygładzić
- blachę włożyć do zamrażalnika, aby schłodzić spód :-)
Warstwa serowa:
- żelatynę rozpuszczam w pół szklanki kompotu i jak ostygnie łączę z serkami waniliowymi
- żelatynę dokładnie mieszać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby nie było grudek
- masę serową wylewam na przygotowany spód z nutellą i sucharkami
- przenoszę do lodówki.
Masa z bitej śmietany:
- żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, ubijam śmietanę i łączę z wcześniej przygotowaną żelatyną
- śmietanę wykładam na serki waniliowe
- odsączam wiśnie z kompotu i układam na śmietanie:-)
- do garnka przelewam kompot z wiśni i uzupełniam do pełnego 1 litra wodą
- całość podgrzewam, nie doprowadzam do wrzenia!!!
- galaretki rozpuszczam w gorącym kompocie mieszając
- pozostawiam do ostygnięcia
- tężejącą galaretkę wylewam na ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia
- ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 360*245*60 mm.
Na koniec mała rada !!!
Ciasto zacznij od końca to znaczy od górnej warstwy, aby w czasie wykonywania pozostałych czynności galaretka mogła swobodnie stygnąć :-)
Pyszności.....
Tagi: suchary, nutella, serek waniliowy, żelatyna, kompot wiśniowy, śmietana kremówka, galaretki wiśniowe;
OdpowiedzUsuńLekka pianka śmietankowo-waniliowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona wytrawnymi
wiśniami w galaretce.
Ciasto idealne na upalne, letnie dni.
Serdeczności :-)
super ciasto. niebo w gębie
OdpowiedzUsuńjaki dodać serek ?
OdpowiedzUsuń
Usuńserek waniliowy :-)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń