listopada 26, 2012

GULASZ - PYCHA

Print Friendly and PDF

Witajcie jak tam po weekendzie, mam nadzieję, że dobrze!!!

Dzisiaj proponuję gulasz, przepis sprawdzony, zapewniam, że godny Waszej uwagi.


Składniki:
2 ładne polędwiczki wieprzowe - najlepiej świeże; 
1 cebula;
sól;
2 dag mąki;
4 dag tłuszczu - najlepiej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
pieprz;
1/2 liścia laurowego.

Mięso opłukać pozbawić jakiegokolwiek tłuszczu, pokroić na kawałki, posolić, lekko oprószyć mąką i odczekać przynajmniej 0,5 godziny.
Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić cebulę pokrojoną w krążki.
Mięso przełożyć do garnka dodać usmażoną cebulę, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec duszenia podprawić resztą mąki, dodać pieprz, liść laurowy, zagotować.
Do gulaszu można dodać w zależności od gustów kulinarnych 1 ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Proponuję, aby gulasz podać z kaszą jaglaną i surówką z warzyw np. z kiszoną kapustą - mniam.

Do popicia zalecam maślankę, która jest bardzo zdrowa i którą uwielbiam.

A na koniec kompot przygotowany samodzielnie na przykład z jabłek.


To by było na tyle - pozdrawiam i życzę smacznego.
Pamiętajcie o miłej atmosferze podczas posiłku.

listopada 23, 2012

KRUCHE SERDUSZKA

Print Friendly and PDF

Witajcie!!!


Teraz chciałabym Wam zaproponować coś na poprawę nastroju.
 Będą to " KRUCHE SERDUSZKA".

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej ( 2 szklanki );
200 g masła;
150 g cukru ( 2/3 szklanki );
cukier waniliowy;
proszek do pieczenia ;
sól;
4 żółtka.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać masło, posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli.
Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka foremką w kształcie serduszka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temperaturze 
180 stopni  C przez około 10-15 min. Gotowe ciasteczka można udekorować konfiturą.  


Mam nadzieję, że będą smakowały.

listopada 23, 2012

"JAJA SADZONE "

Print Friendly and PDF
"JAJA SADZONE "

Witajcie!!!

Dzisiaj na drugie proponuję  jaja sadzone.

Składniki:

5 jajek 
4 dag masła - najlepiej Lurpak
sól morska
świeżo zmielony, pachnący pieprz 
wegeta
 łyżka ziół prowansalskich


Przygotowanie :

Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło. Jaja myję, wybijam ostrożnie tuż nad patelnią jedno obok drugiego, tak żeby nie rozlewały się żółtka.
Gdy białka się zetną, a żółtka będą półpłynne, prószę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.





Wykładam  na ogrzany półmisek.



Jaja sadzone proponuję zaserwować z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.




Atutem tej potrawy będzie maślanka.

A na koniec kompot własnej roboty  - gruszkowy.

Życzę smacznego.


Nie zapomnijcie o miłej atmosferze podczas posiłku.


  

listopada 22, 2012

" SERNIK WIEDEŃSKI "

Print Friendly and PDF

   Witajcie !!!


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś na słodko.
Przepis sprawdzony, sernik wiedeński pyszny - polecam.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Składniki na dużą blaszkę - 25 cm * 35 cm

Spód z kruchego ciasta:

2 szklanki mąki;
3/4 kostki masła;
1/2 szklanki cukru pudru;
1 żółtko;

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego;
10 jajek;
2 szklanki cukru pudru;
1,5 kostki masła;
1/2 szklanki rodzynek - ( sparzone odciśnięte );
1/2 szklanki kaszy manny;
skórka z 1 pomarańczy - ( dokładnie wyszorowana , sparzona, drobno pokrojona );
laska wanilii


Wykonanie:
Krok 1. Zagniatanie kruchego ciasta

Składniki na spód umieszczamy w misce. Mąkę rozcieramy z masłem, następnie zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, następnie rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Podpiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2. Ucieranie żółtek i masła do masy serowej.

Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy 10 żółtek, dalej ucieramy na gładko.
Dosypujemy cukier puder, znów ubijamy na gładką masę.

Krok 3. Przygotowanie masy

10 białek ubijamy na sztywną pianę ( dodajemy szczyptę soli ). W dużej misce łączymy za pomocą miksera masę żółtkową z twarogiem sernikowym.
Dodajemy kaszę mannę i ubite białka, dosypujemy rodzynki, wydrążony miąższ z laski wanilii i skórkę pomarańczową. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Krok 4. Pieczenie

Na podpieczony spód wylewamy masę sernikową. Wyrównujemy wierzch łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy 1 godzinę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejną godzinę.
Na ostatnie 30 minut przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia ( sernik nie pęknie i zbyt mocno się nie zrumieni).
Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

    Po 30 minutach pieczenia warto obserwować sernik i sprawdzić czy nie upiecze się szybciej.
W razie potrzeby ciasto można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby uniknąć przypalenia wierzchu.  

Życzę smacznego - niezbędna będzie kawa latte - Pozdrawiam

listopada 22, 2012

KURCZAK PO MAROKAŃSKU

Print Friendly and PDF
Witajcie !!!

Chciałabym Wam zaproponować kurczaka po marokańsku jest pyszny - polecam.
Składniki:
400 g. filetów z kurczaka;
2 łyżki oliwy zoliwek;
1 posiekana cebula;
2 posiekane ząbki czosnku;
1 zielona papryka;
1 czerwona papryka;
1 marchewka pokrojona w słupki;
1 średnia cukinia pokrojona w plasterki;
suszone morele pokrojone w paski,
200 ml wywaru z warzyw;
przyprawy - sól, pieprz, cynamon, kolendra;
świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w paski grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem. Na oliwie podsmaż kawałki mięsa, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i cukinię.
Smaż 3 minuty, mieszając.
Dodaj suszone morele, następnie stopniowo dolewaj wywar z warzyw.
Dopraw do smaku przyprawami.
Duś ok. 5 min. na małym ogniu, mieszając.
Podawaj z kaszą Kuskus - kasza z pszenicy durum, którą bardzo polecam, bo jest pyszna i zdrowa.

Gotowe danie udekoruj listkami świeżej kolendry.
Na deser polecam kompot ugotowany przez Ciebie na przykład z jabłek.
Życzę smacznego.

Jeszcze jedno danie spożywaj w miłej, ciepłej, rodzinnej atmosferze.
Pozdrawiam

listopada 22, 2012

INDYK

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przygotowanie obiadu z indykiem w roli głównej.
Zakupcie w zależności od potrzeb parę kawałków indyka.
Pamiętajcie, aby był on świeżutki, bo od tego zależy sukces.
Mięso umyj, posól przenieś na rozgrzaną patelnię i usmaż na złoty kolor.
Następnie przenieś je do garnka i duś pod przykryciem do miękkości, do gara dodaj parę krążków marchewki.
Pod koniec duszenia dodaj przyprawy, aby wzbogacić i tak fantastyczny smak indyka - wegetę, pieprz ziołowy, sól tylko nie przesadź, odrobinę pieprzu czarnego, papryki słodkiej.

Indyka podaj z kuskusem - kasza z pszenicy durum jest fantastyczna i zdrowa.
Sosem z wywaru polej kaszę.

Dodatkiem niech będą tutaj pieczarki - pokrój je w plasterki podsmaż na patelni z cebulką, pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.
Do obiadu podaj maślankę.
Na deser kompot przygotowany przez Ciebie - np. jabłkowy.

Życzę smacznego !!!!
Jeszcze jedno -  warunkiem do dobrego konsumowania obiadu jest harmonijna, miła, ciepła atmosfera rodzinna.
Copyright © Moje Gotowanie , Blogger