Kurczak w migdałowej panierce
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 sierpnia 2014 r. Kurczak to jeden z tych produktów, które przygotowywać można na tysiące sposobów. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i twierdzi, że akurat jej jest najlepszy. O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że delikatne piersi z kurczaka w chrupiącej migdałowej panierce, zachwycają. Otoczka migdałowa doskonale podkreśla smak, poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Dzięki krótkiemu smażeniu, mięso
pozostaje soczyste, idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody i pikantną surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku. Dla mnie zadowolone miny domowników podczas konsumpcji, spotęgowały wyjątkowość tego dania. To był pyszny obiad, który nieraz powtórzę. Jeśli lubicie takie smaki, to zapraszam i życzę smacznego :-)
Kurczak w migdałowej panierce
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
7 sierpnia.
Wakacyjny kurczak w migdałowej panierce!
Nie sądziłam, że migdały nadają tak niepowtarzalnego smaku piersiom kurczaka, polecam:-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 8 min
Łączny czas: 23 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
Pomysł na kurczaka w migdałowej panierce pochodzi stąd, oryginalnie autorka smażyła w parmezanowej panierce, na oleju. Polecam, bardzo pyszne:-)
- pierś z kurczaka: 2
- jajko: 1
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- zmielone płatki migdałów: 3 łyżki
- bułka tarta: 3 łyżki
- masło klarowane: do smażenia
- młode ziemniaki: 16
Przygotowanie:
- młode ziemniaki bardzo cienko obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie
- z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach
- migdały rozdrabniam w malakserze, do którego dodaję bułkę tartą i wszystko razem mieszam
- w jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem
- w drugim wsypuję mieszankę z malaksera - migdały+bułka tarta
- piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce
- kurczaka smażę na klarowanym maśle (uwielbiam zapach smażonego masła), minimum 1/2 cm warstwa, po cztery minuty z każdej strony, na złoty kolor
- podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku
Smacznego!
Tagi: piersi z kurczaka, mielone migdały, młode ziemniaki;
Twój kurczak pięknie wygląda. Panierka taka złocista. Lubię migdały, więc tak przygotowany kurczak pewnie by mi bardzo zasmakował :) Surówka też taka, jaka lubię. Pyszności serwujesz swojej rodzi rodzince :)
OdpowiedzUsuńAleż ten kotlet pięknie wygląda! Złocisty, soczysty, z chrupiącą migdałową panierką, istne cudo! Przepis zapisuję!!!
OdpowiedzUsuńRozpustnegotowanie
:-)
OdpowiedzUsuńto danie szybko się przyrządza i co najważniejsze wszystkim smakuje - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuńjaka złociutka i chrupiąca panierka,
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity obiad :)!
OdpowiedzUsuń