lutego 26, 2014

"Ciasteczka orkiszowe"

Print Friendly and PDF

Ciasteczka orkiszowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lutego 2014 r. Te ciasteczka dedykuję mojej córce i jej przyjaciółkom, które zajadały się nimi w szkole . Bardzo się cieszę, że smakowały i obiecuję, że na pewno nie raz będziecie je kosztować. Ciasteczka orkiszowe wypełniłam prażonym kokosem, masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Naprawdę uwielbiam je jeść, ale jeszcze bardziej kocham zanurzać się w przecudownym aromacie, który wypełnia kuchnię podczas ich pieczenia. Te łakocie są bardzo zdrowe i pożywne, bo
powstały na bazie mąki orkiszowej. Orkisz, to stara odmiana pszenicy, znana w Europie od stuleci. W XIX w. został on wyparty przez pszenicę zwyczajną, która zaczęła być uprawiana na masową skalę. Dwa wieki zapomnienia wyszły orkiszowi na zdrowie. Zwyczajna pszenica była bowiem modyfikowana, by dawała coraz wyższe plony, a orkisz uniknął tych innowacji i zachował swoje pierwotne cechy. Łuski ziarna orkiszu mają dużo błonnika - substancji roślinnej, istotnej w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Chronią one także jądra ziaren przed zanieczyszczeniami. Orkisz zawiera od 13-17 % białka, co stanowi większą jego ilość, niż w ziarnach pszenicy zwyczajnej i ma ono wyższą strawność. To samo dotyczy zawartości selenu, cynku, miedzi, żelaza i witamin A, E i D oraz kwasu tłuszczowego, jakim jest cenny dla organizmu ludzkiego kwas linolenowy, niezbędny składnik żywności. Spożywaniu łatwostrawnych ciasteczek orkiszowych przypisuje się właściwości lecznicze. Zapobiegają chorobom nowotworowym i wspomagają ich leczenie. Ich jedzenie zwiększa odporność organizmu człowieka na różne schorzenia i usuwa z niego toksyny. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasteczka wystygną na blaszce, gdyż są bardzo mięciutkie. Bardzo gorąco polecam :-) Ciasteczka orkiszowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 lutego
Wciągające ciasteczka orkiszowe! Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku. U mnie to się nie sprawdza, ponieważ smakują dorosłym i młodszym, trudno im się oprzeć, więc znikają z puszki w błyskawicznym tempie :-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 18 min Łączny czas: 58 min
Liczba porcji: 24 duże ciasteczka
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko

 


Składniki: 

Przepis pochodzi stąd :-) 
  • masło: 120 g 
  • cukier trzcinowy: 160 g 
  • jajko: 1 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • naturalny ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka 
  • mąka orkiszowa (użyłam typ 700): 160 g 
  • wiórki kokosowe: 5 łyżek 
  • masło orzechowe: 3 łyżki 
  • soda: 1/2 łyżeczki 
  • czekolada gorzka: 100 g 
  • czekolada mleczna: 50 g 

Przygotowanie:



  • masło ucieram z cukrem 
  • po około 5 minutach ucierania dodaję jajko, sól i wanilię 
  • mąkę łączę z sodą, masłem orzechowym i uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i miksując masę, dodaję suche składniki 
  • na końcu łączę z dwiema rodzajami drobno posiekanej czekolady 
  • masę wstawiam do lodówki na pół godziny 
  • dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia (wszystkie ciasteczka nie zmieszczą się na jednej, piekłam 2 blachy) łyżką do lodów (jeśli takiej nie mamy, to przy pomocy dwóch małych łyżeczek) 
  • nakładam na blachę porcje masy, zostawiając pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy (ciasteczka rozpływają się pod wpływem temperatury pieczenia) 
  • piekarnik nagrzewam do 170oC 
  • wstawiam blachę i piekę 15-18 minut 
  • jak już wspomniałam gotowe ciasteczka są miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia





                                                              Smacznego !!!
 Tagi: cukier trzcinowy, naturalny ekstrakt z wanilii, mąka orkiszowa, wiórki kokosowe, masło orzechowe, gorzka czekolada, mleczna czekolada;

Love masło orzechowe edycja III Dietetyczne ciasteczka Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów

1 komentarz:


  1. Ciasteczka orkiszowe w asyście szklaneczki mleka do maczania tworzą duet idealny:-)
    Polecam - Serdeczności

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger