stycznia 08, 2013

" TARTA Z POMIDOROWĄ KONFITURĄ "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!

Czy lubicie pomidory, bo jeśli tak to zapraszam Was na pomidorową bajkę.


Składniki :

1 kg pomidorów
1/2 kg cukru
szczypta anyżu
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dkg sera koziego lub bryndzy
3 gałązki rozmarynu


Kruche ciasto :

1 szklanka mąki
1/2 kostki masła najlepiej Lurpak
1 jajko
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie :

Pomidory obierz ze skóry, przekrój każdy na pół.
Ułóż je na blasze, posyp cukrem i anyżem, skrop sokiem z cytryny.
Piecz w temperaturze 160 stopni C, aż się zrumienią.
Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól, kminek i cukier zmiksuj lekko w malakserze, dodaj jajko i łyżeczkę bardzo zimnej wody.
Zmiksuj ponownie, a masę przełóż na stolnicę posypaną mąką.
Wyrób ciasto.
Schłodź je w lodówce.
Upieczone pomidory przełóż do garnka i gotuj, aż uzyskasz gęstą konfiturę.
Rozwałkuj ciasto, wyłóż je na formę, zalej konfiturą, ułóż na wierzchu kozi ser i gałązki rozmarynu.
Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Danie gotowe, jeszcze lepiej będzie smakowało w obecności czerwonego, wytrawnego o dobrym roczniku wina.

Danie średnio trudne
Czas przygotowania - 40 minut + czas pieczenia


SMACZNEGO !!!   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger