stycznia 03, 2013

" TAGLIATELLE Z PARMEZANEM "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!


Dzisiaj mam nadzieję, że wspólnie będziemy przyrządzać Tagliatelle.
Danie będzie w zestawie z brukselką, gdyż jest to bardzo zdrowe i smaczne warzywo.
Ta mała kapustka nie tuczy i jest stosunkowo tania.  
Zapraszam !!!


Składniki :

250 g makaronu tagliatelle
300 g brukselki
100 g suszonych pomidorów
łyżka masła - najlepiej Lurpak
150 g śmietankowego serka topionego
150 ml jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
50 g parmezanu


Przygotowanie :

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Oczyszczoną brukselkę gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedź, ostudź, pokrój w ćwiartki.

Ciekawostka - aby pozbawić brukselkę gorzkawego posmaku, gotuj ją na parze lub dodaj do wody odrobinę mleka czy cukru.
Nie przykrywaj. 

Suszone pomidory pokrój w paski.
Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj serek.
Gdy się roztopi, wlej jogurt.
Zdejmij z ognia, dopraw ziołami, solą i pieprzem, dodaj pokrojoną brukselkę i pomidory.
Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp startym w płatki parmezanem.

Ponieważ lubię makarony z mięsem, dodaję do brukselki i pomidorów w zależności od tego co mam w zasięgu ręki boczek lub małe pulpeciki drobiowe.
Dorzucam też trochę pieczarek, wówczas uzyskuję brukselkę w moim wydaniu.

Gorąco polecam i życzę SMACZNEGO !!! 


Liczba porcji : 2
Czas przygotowania: 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger