stycznia 16, 2013

" PIECZEŃ Z CIELĘCINY "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!

Dzisiaj na pierwsze danie serwuję cielęcinkę.
Będę ją przyrządzać następująco, jeśli lubicie to chude, zdrowe mięsko i jesteście ciekawi mojego pomysłu to zapraszam.

Składniki :

1,5 kg cielęciny
4 łyżki miodu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
jajko
goździki
przyprawy do mięsa
sól morska
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie :

Mięso opłuczę wodą.
Natnę w kilku miejscach.
Posypię solą, pieprzem, goździkami, przyprawami do mięsa.
Wino wymieszam z łyżką miodu i poleję nim mięso.

Uwaga !!! Jeśli nie lubisz słodkiego smaku mięsa przygotuj mięso i masę chlebową bez miodu.
Dla zaostrzenia smaku, mięso możesz natrzeć papryką w proszku.

Tak przygotowaną cielęcinę pozostawię w chłodnym miejscu.
Jeżeli jest dość ciepło, najlepiej wstawić mięso do lodówki.
Namoczę chleb, dodam jajko, miód, goździki i wszystko wymieszam.
Natłuszczę blachę do pieczenia.
Ułożę na niej mięso i przykryję je masą chlebową.
Będę piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.

I obiad gotowy - mam nadzieje, że będzie to kulinarna poezja !!!
Dobre czerwone wytrawne wino dopełni niebiańskiego smaku cielęciny. 


SMACZNEGO!!! 


1 komentarz:

  1. Witajcie !!!
    Pieczeń z cielęciny.
    Ten smak to naprawdę raj dla podniebienia.
    Serdecznie zapraszam !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger